Grad

RASPUŠTEN HRVATSKI SABOR Franković: Bila mi je čast zalagati se za interese krajnjeg juga

frankovic sabor

Raspušten je deseti saziv Hrvatskog sabora. Od saborskih klupa oprostio se i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, a njegovu objavu na društvenim mrežama prenosimo u cijelosti.

Danas je Hrvatski sabor donio odluku o raspuštanju desetog saziva čime završava moj četverogodišnji mandat saborskog zastupnika.
Kao jedinom zastupniku iz Grada bila mi je čast predstavljati i zalagati se za interese krajnjeg juga Hrvatske. Iako nije uvijek bilo jednostavno pomiriti dvije dužnosti, onu gradonačelničku i saborsku, u ove četiri godine Hrvatski sabor je donio brojne zakone koji su doprinijeli poboljšanju kvalitete života svim stanovnicima Republike Hrvatske i iz tog razloga bila mi je iznimna čast biti dio vladajuće većine 10. saziva Hrvatskog sabora.
Možemo i trebamo biti ponosni na do sada najuspješniju Vladu Republike Hrvatske koja je, kroz sve krize koje su je pratile u ovih 8 godina izazova, stabilizirala i ojačala hrvatsku ekonomiju koja je danas po svim ekonomskim pokazateljima jedna od najstabilnijih u eurozoni.
Rezultati Vlade kroz realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata vide se doslovce u svakoj općini, gradu, županiji na području cijele Republike Hrvatske, a mi na jugu ističemo, ponavljamo i nikad nećemo zaboraviti kako je Vlada Andreja Plenkovića započela i završila višedesetljetni san stanovnika hrvatskog juga i povezala nas s maticom zemljom. Stoga će upravo ova Vlada ostati upisana zlatnim slovima u povijest našeg kraja.
Osobno kroz rad u Hrvatskom saboru bio sam skoncentriran na zakone koji su se ticali bilo direktno ili indirektno našeg Grada i krajnjeg juga Hrvatske.
Tako su na moj prijedlog uvrštene izmjene u Zakon o sigurnosti prometa na cestama kojima se omogućilo Gradu Dubrovniku, ali i drugim hrvatskim povijesnim gradovima pod zaštitom UNESCO-a uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe.
Zakon o pružanju usluga u turizmu
– prihvaćanjem predloženih amandmana na kojim sam inzistirao u potpunosti smo zaštitili dubrovačke vodiče.
Zakona o turističkoj pristojbi
– na našu inicijativu prihvaćen je prijedlog naplate pristojbe za brodove na kružnim putovanjima čime je osiguran značajan financijski iznos za proračun Grada.
Zakon o žičarama
– Izmjenama i dopunama ovog Zakona omogućeno je rješenje dugogodišnjeg gordijskog čvora i grad je napokon počeo s naplatom koncesije za žičaru čime su se značajno povećali proračunski prihodi našeg Grada.
Zakon o turizmu
– sudjelujući u izradi ovog Zakona i njegovim usvajanjem općine, gradovi i županije dobile su alat kojim mogu samostalno oblikovati svoje destinacije te upravljajući smještajnim kapacitetima postići ono što je još važnije – na održivi način upravljati demografijom.
Zakon o pomorskom dobru
– kroz raspravu sam se zalagao da jedinice lokalne samouprave dobiju nadzor nad pomorskim dobrom kako bi u konačnici mi na mikrolokacijama mogli uvoditi red i spriječiti uzurpaciju pomorskog dobra jednako kao što smo ga uveli na javnim površinama grada Dubrovnika. Navedeni prijedlozi su usvojeni i danas je taj zakon u primjeni.
Izmjene poreznih zakona
– na temelju izmjena poreznih zakona za koje sam se zalagao Grad Dubrovnik ukinuo je prirez, nije povećao stope poreza na dohodak, a kao rezultat dubrovačke obitelji godišnje će raspolagati primanjima koja su u prosjeku veća od 615 do 680 eura.
Mreža hitne medicine
– Grad Dubrovnik je šest godina osiguravao financijska sredstva za punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima koji je u suradnji s Ministarstvom ponovno uvršten u Mreže hitne medicine HZZO-a. (Grad od 2018. izdvojio 227.141,49 eura)
Kroz nastavak decentralizacije posebno treba istaknuti ulogu potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića čiji je Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske omogućio jedinicama lokalne i regionalne samouprave upravljanje zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, a čime će se postići brža realizacija cijelog niza društveno korisnih projekata kao osnovnog temelja za podizanje kvalitete života naših sugrađana.
Uz sve navedeno nadležnom Ministarstvu pravosuđa i uprave uputio sam prijedlog izmjena odredbe članka 77. Zakona koji definira povrat nacionalizirane imovine.
Također, Ministarstvu financija i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uputio sam prijedlog izmjena socijalnih i poreznih zakonskih propisa kao i prijedlog mjera kako bi se omogućilo priuštivo stanovanje građanima.
I na posljetku u suradnji s Ministarstvom kulture i medija izradili smo novi Zakon o obnovi spomeničke baštine grada Dubrovnika koji bi u idućem sazivu trebao ići u prvo čitanje.
U vremenima kada nam je bilo najteže u posljednje 4 godine, vremenima korona krize, izborili smo se za beskamatne kredite Vlade RH jedinicama lokalne samouprave koji su omogućili da u ni jednom trenutku ne dođe do smanjenja socijalnog programa Grada Dubrovnika, a da istovremeno oprostimo 50 milijuna kuna najma javnih površina i zakupa dubrovačkim gospodarstvenicima. Mjerama Vlade kroz korona krizu sačuvana su radna mjesta i osigurana je egzistencija brojnim radnicima poglavito onim vezanim za turizam i turističke djelatnosti. Bez ovih mjera brojni gospodarstvenici bi bili propali, a brojni djelatnici preko noći ostali bez primanja.
I na kraju još jednom želim Vama dragi sugrađani, dragi žitelji Dubrovačko-neretvanske županije i cijele X. izborne jedinice zahvaliti na datom povjerenju. Bila mi je čast biti Vaš predstavnik u Hrvatskom saboru i Hvala Vam na toj časti koju ste mi Vi omogućili.
S osobitim poštovanjem,
Mato Franković
Zastupnik 10. saziva Hrvatskog sabora

Foto: Facebook/Mato Franković

Pročitajte još

POHVALNA AKCIJA ŽUPE SV MIHAJLA Kupljen prijeko potreban uređaj za rano otkrivanje autizma

Dulist

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist