DuList IN

Raspjevano otvaranje blagdanskog izdanja manifestacije ‘Tišina Molim!’

Raspjevano otvaranje blagdanskog izdanja manifestacije 'Tišina Molim!'

Peti festival filmova snimljenih u Dubrovniku ‘Tišina Molim!’ otvoren je uvodnim pozdravima i projekcijom filma Radiotelevizije Zagreb ‘Naši gosti i mi’ redatelja Antona Martija. Bilo je to raspjevano otvaranje budući da film prati Dubrovačke trubadure u điru Gradom, a publika se nije ustezala zapjevati uz glazbenike na velikom platnu!
Uz producente festivala Tomislava Tepšića i Mirana Dilberovića, okupljene je u ime Grada Dubrovnika pozdravila pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović koja je istaknula kako je izuzetno važno podržati mlade ljude koji ovakvim programom stvaraju dodatnu vrijednost u Gradu. Prvi film ovogodišnje ‘Tišine’, film RT Zagreb ‘Naši gosti i mi’ redatelja Antona Martija, po scenariju Moma Kapora, dubrovačka je glazbena razglednica iz 1973. godine. Iako starija, snimka je ipak dovoljno mlada da je publika mogla prepoznati brojna lica koja su se pojavljivala na velikom platnu. Pjesma, pljesak i smijeh naizmjenično su se mogli čuti iz partera i loža dubrovačkog kazališta u kojem se publika mogla prisjetiti života u Gradu prije gotovo 50 godina.
Drugi dan ovogodišnje ‘Tišine’ započinje panel diskusijom ‘Ususret otvaranju filmskog ureda Dubrovnik’ u 11 sati u Lazaretima. Bit će riječi o ciljevima ureda kao što su koordinacija između mjerodavnih tijela grada i županije sa stranim i domaćim filmskim produkcijama, marketinške aktivnosti nakon završetka snimanja, razvoj audiovizualne kulture kod mladih te potpora lokalnim filmskim festivalima. Gosti panela bit će predstavnici lokalnih filmskih produkcija, predstavnici gradske i županijske Turističke zajednice, lokalnih filmskih festivala te audiovizualne kulture.
Promocija publikacije Hrvoja Ivankovića ‘Počelo je con un ballo all’ Ungherese – o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici’ bit će večeras od 19:30 u Kazalištu Marina Držića. Slijedeći svoju misiju u ovogodišnjem festivalskom izdanju napokon smo došli i do dubrovačkog filmskog iskona, do najstarijih te do sada hrvatskoj javnosti nepoznatih igranih filmova snimanih u Gradu i okolici. Riječ je o najmanje osam mađarskih filmova snimljenih u razdoblju od 1916. do 1918. koje je, pripremajući knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku, otkrio Hrvoje Ivanković. Među tim filmovima samo su dva u cijelosti sačuvana, a jedan od njih, ‘Afrodita’ (redatelj Alfréd Deésy, 1918.) svojevrsna je posveta ljepoti i sceničnosti dubrovačkih ambijenata. Projekcija toga najstarijeg sačuvanog igranog filma snimljenog u Gradu bit će u 20 sati također u Kazalištu, odmah nakon predstavljanja vrijedne publikacije o prvim filmovima u Gradu.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist