DuList IN

RASPITALI SMO SE Što nam donosi dubrovačko vinsko proljeće?

c Festiwine 1

Dubrovnik i okolica ovog proljeća uistinu su ispunjeni mirisima i oku­sima.

Priroda se budi, a time i naši oku­sni pupoljci, što osobito raduje – lju­bitelje vina. Stoga ne čudi iščekivanje dva zanimljiva događaja koji će nam obilježiti ovaj travanj – tradicionalni, a opet tako popularni FestiWine te treće Prvenstvo sommeliera Dalmacije koje će se održati 16. i 17. travnja u hotelu Excelsior. Sommelier Siniša Lasan, aktualni prvak Hrvatske kao tehnički koordinator te agencija Event Labspecijalizirana za vinska događanja, edukacije i prezentacije tim su koji je doveo ovo prvenstvo u Grad, stoga smo odlučili uvesti vas u vinsko proljeće mini razgovorom s organizatorima.

— Naša ideja je da naizgled banalno regionalno natjecanje podignemo na visoku razinu, da se uvežu i uključe svi važni čimbenici vinske industrije te da se ljudi pobliže upoznaju s profesijom sommeliera. Dubrovnik je gastronom­ski i sommelierski centar Hrvatske i cijela Dalmacija zaslužuje priznanje za svoj veliki doprinos razvoju hrvat­ske gastronomije i uslužnih djelatno­sti – istaknule su nam Anđela i Kse­nija Matić iz Event Laba, a posebno ih, ističu, kao izvršne organizatore veseli prepoznavanje projekta u lokalnoj i široj zajednici.

— Od početka uživamo podršku insti­tucija, vinara, udruga vinara, vinskih trgovaca, ugostitelja, ljubitelja vina, novinara, organizatora vinskih saj­mova… S druge strane, potrudili smo se što više lokalnih ljudi uključiti u pro­jekt jer smatramo kako u Dubrovniku postoji vrlo kompetentna skupina edu­ciranih ljudi koji trebaju sudjelovati u vinskim projektima. Uz to, iskoristili smo i Sinišin utjecaj, tj. dobre odnose s brojnim svjetskim stručnjacima te tako imamo posebnog gosta, master sommeliera Erica Zwiebela, što je prvi put da jedan master sommelier sudi na sommelierskom natjecanju u Hrvat­skoj. I njegov posjet smo maksimalno prilagodili tome da vinari imaju koristi od toga i da im izravno uzvratimo za potporu koju su nam pružili, na način da će gospodin Zwiebel prije prvenstva obići vinogorja i kušati lokalna vina – ističu dalje, a dodaju kako ih raduje izvrstan odaziv natjecatelja te će se čak 26 sommeliera boriti za titulu najboljeg u Dalmaciji. Iz Dubrovnika sudje­luju sommelieri iz nekoliko vrhunskih objekata.

— Dobar odaziv natjecatelja je tako­đer naša mala pobjeda s kojom se jako ponosimo jer su dosadašnja natjecanja bila na jednoznamenkastim brojevima.
Čini nam se kako je Dalmacija zapravo samo čekala priliku da eksplodira, da napokon prijeđe mentalne barijere i odluči pokazati kako je visoko kvali­tetni kadar koncentriran upravo na ovom području. A budućnost je još svjetlija, čemu svjedoče sve češća i sve brojnija priznanja u svjetskim okvi­rima, poput Michelina – kažu nam, a čini se kako će se za finale 17. travnja tražiti i stolica više…

Regionalni festival za zaljubljeni­ke u vino
Uz ovaj hvalevrijedan događaj, od 16. do 22. travnja održava se i peto izda­nje Dubrovnik FestiWinea, regio­nalnog vinskog festivala koji za svoj cilj ima promociju autohtonih sorta Dubrovačko-neretvanske županije kao i vinske kulture. Okupit će vodeće proizvođače i distributere vina iz Hrvatske i okolnih zemalja, a vjeru­jemo kako će i ove godine privući veliki broj zaljubljenika u vino, kako građana grada Dubrovnika tako i gostiju, na središnjem događaju festi­vala ‘Izložba vina’ koja će se održati u povijesnim Lazaretima.

Od 16. do 22. travnja održa­va se i peto iz­danje Dubrov­nik FestiWinea, regionalnog vinskog festivala

Uspješnost vinara će i ove godine ocjeniti ocjenji­vački sud sastavljen od renomiranih vinskih stručnjaka, na čelu s Bojanom Kobalom, koji je na čelu ocjenjivač­kog suda već petu godinu zaredom. Sastavni dio Festivala i ove godine je bogati off program, koji se sastoji od brojnih prezentacija, ‘Blind date with Ston Oyster’ izbora vina, ‘Dubrovnik FestiWine Gala’ kojom se stipendiraju i podržavaju mladi kulinarski talenti, i brojnih drugih događanja. Tu je i ‘Dubrovačka vinska setemana’, a pokro­vitelj je Dubrovačko-neretvanska župa­nija. Produkciju festivala Dubrovnik FestiWine od samog početka i idejnog koncepta pa do realizacije potpisuje agencija Dubrovnik PartneR.

Novosti mladih vinara
Naravno, bez dobrih vina nema ni dobrih događaja, pa smo odlučili za ovaj broj spomenuti i dva mlada vinara o kojima je DuList već pisao. Petar Crvik i Josip Miloš i ovog pro­ljeća donose nam odlične nove okuse…

Iz Vinarije Crvik ovog proljeća stižu nam dvije iznimne kupaže. Jedno vino je Piligrin, kupaža malvasije i mara­štine, a drugo pak Bastion, kupaža merlota i plavca malog, mlado, svježe crno vino koje nije odležavano.

U ovoj godini, Vinarija Miloš ‘izba­cuje’ pak dugoočekivani Stagnum, koji je svoje vrijeme čekao od 2008. godine, ali i već naveliko hvaljen Stagnum Rose iz 2017. godine. Vrijedi spome­nuti i Plavac iz 2015. godine, a sudeći po ovim najavama mladih kreativnih vinara – ritam proljeća definitivno će se bazirati na – fantastičnim okusima…

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić