Aktualno

Radovi u Lazaretima bit će dovršeni do 1. lipnja

Lazareti

Sve bi trebalo biti gotovo do 1. lipnja – kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić tijekom današnjeg obilaska Lazareta.

Zadnje tri lađe primopredane su prošlog četvrtka, a u njima su smješteni Art radionica Lazareti, Deša i Studentski teatar Lero.
– Lero ima sve što treba imati jedno malo kazalište, prostor i za predstave i za probe. Završavaju se ostale lađe. Hvala ARL, Deši i Leru na strpljenju jer smo vjerovali da će se ono što smo prije četiri godine najavili i ostvariti. Pri kraju smo, oni su uselili u svoje prostore. U zadnje tri lađe uložili smo oko milijun kuna za sve što je potrebno za njihov slobodan i samostalan rad za naredna desetljeća. Deša će dobiti još svoj prodajno-izložbeni prostor na trgu, ARL svoju galeriju Otok koju još trebamo urediti. Oni imaju svoje trajne ugovore, postaju centar civilnog života grada- kazao je Vlahušić.

– Trebalo nam je neko vrijeme dok smo našli zajednički jezik o svemu i trebalo je pomiriti interese. Na kraju smo došli svi na svoje – kazao je Viktor Vučetić iz ARL.

– Bilo je jako teško jer dugo nismo znali gdje ćemo, premda je gradonačelnik govorio da ostajemo. Ipak, nismo znali gdje i što. Zadovoljni smo što smo konačno dobili svoj trajni dom s prekrasnim prostorom za razne radionice – kazala je Jany Hansal iz Deše. Ksenija Medović iz Studentskog teatra Lero također je bila zadovoljna s urađenim na njihovom prostorom, a gradonačelnik je dodao kako je riječ o integriranom prostorom. U ostalim lađama bit će smještene ustanove u kulturi, a dio je namijenjen za galeriju i otvorenog je tipa.

– Grad će dobiti 10 do 12 scena za razne sadržaje. Za Linđo, koji seli iz Umjetničke galerije, ćemo imati montažne tribine za dvjesto ljudi. Dobit će i dvoranu za vježbe, praonu, dvoranu za ples, urede. Jednu lađu ponudili smo i DSO-u kao koncertnu dvoranu. Aluminijski otvori odvojeni su od zidova, provedene su sve instalacije, klimatizirano je, sve je kablirano, imamo i zračne zavjese, kamene podove. Konzervatori su tu stalno, zbog njih smo promijenili i kupe, puno i kamena. U šestoj i sedmoj lađi su probijeni otvori sukladno projektu kako bi Linđovci mogli nesmetano preći iz sobe za pripremu u glavnu dvoranu. Želimo protočnost od početka do kraja, jedinstveni prostor od 350 metara – objašnjavao je u svom điru Lazaretima Vlahušić, dodavši kako je Grad platio oko milijun kuna za dvjesto kamiona smeća (slučajno ili ne, tog se sjetio u lađi koju je koristio badmintonski klub Aedium).

– Lazareti su bili veliko smetlište u najvećem dijelu lađa. Nova Grabovica! – istaknuo je Vlahušić te dodao: ‘Netko gradi lazarete, a netko kuje medalje!’, aludirajući na današnju dodjelu medalja u DPDS-u.

Kazao je kako Lazareti ukupno zauzimaju oko pet tisuća kvadrata, ‘na trgu nema više parkinga ni Slavenovih bačvi’, a trg će biti velika ljetna pozornica za 500 do 600 ljudi. Prva lađa prolazom je spojena na Komardu pa se može očekivati da će turisti s cruisera s pristana pod Lazaretima upravo prolaziti kroz tu lađu. Jednu lađu dobit će i arhiv Dubrovačkih knjižnica. Ukupna vrijednost radova na Lazaretima je 34 milijuna kuna, djelomično iz kredita HBOR-a, a drugim dijelom iz Proračuna.

Inače, prije samog obilaska, dok su prolazili preko trga pored gornjih prostora Lazareta gradonačelnik Vlahušić i pročelnik Milan Perić ušli su raspravu o budućoj namjeni prostorija.
– Ma bi li ti u svome to stavio, mjesni odbor koji radi sat vremena, a da je tvoje privatno vlasništvo? Mjesni odbor ne postoji – odgovorio je Vlahušić na prijedlog pročelnika Milana Perića da se u jedan od prostora na trgu ispred Lazareta smjesti Gradski kotar Ploče – Iza Grada.

Uz gradonačelnika, u obilasku su sudjelovali gradski vijećnici Tatjana Šimac-Bonačić, Ivo Jadrušić i Mario Obuljen, pročelnici Ana Hilje, Milan Perić i Dinko Mirić, direktorica TZ-a Romana Vlašić, gradonačelnikov savjetnik Rikard Rossetti, voditeljica gradilišta Irena Labaš…

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist