Aktualno

Radnicima u ugostiteljstvu minimalne plaće povećane za prosječno 17 posto

konobar sezonci09

Minimalne plaće u ugostiteljstvu povećane su za prosječno 17 posto kroz proširenu primjenu novog kolektivnog ugovora od 1. svibnja, prenosi Poslovni.hr. Riječ je o najvećem povećanju minimalnih plaća kroz kolektivni ugovor ugostiteljstva na godišnjoj razini, a uz plaću poslodavci u turizmu morat će osigurati i dodatne beneficije kako bi sektor turizma postao atraktivniji poslodavac.

Povećanje osnovnih bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u četiri razreda prema složenosti poslova. Za prva dva razreda dogovoreno je povećanje od 20 posto. Za konobare, kuhare, slastičare i recepcionere ugovoren je bruto iznos od 880 eura, a za najviši razred povećanje od 11 posto.

Primjena novog kolektivnog ugovora odnosi se i na strane i agencijske radnike, a Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske naglasio je kako se ugovorenim rastom za četiri razreda složenosti poslova sužava prostor za prijavu radnika na niže plaće i isplatu razlike ‘na ruke’.

– Zadovoljan sam što je ovaj ugovor sklopljen jer je tu puno materijalnih prava koju puno radnika u Republici Hrvatskoj nema kod privatnika. Međutim po pitanju plaća, raspon između jednostavnih i složenih poslova je premalen. Minimalna bruto plaća je 840 eura, a kuhar specijalist koji je u četvrtom razredu prima 980 eura – rekao je Andrić koji želi da se zaustavi odljev naših radnika jer smatra kako uvoz stranih radnika nije rješenje.

– Za kvalitetan turizam imamo preduvjete poput divne prirode i sjajnih objekata, ali ako nema dobrog radnika, uzalud sve to. Naši gosti žele imati kontakt s domaćima koji poznaju lokaciju i našu hranu – izjavio je Andrić.

Pročitajte još

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist

HRVATSKA DRUGA PO INFLACIJI Maslinovo ulje u travnju skuplje 61,4 posto!

Dulist

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist