Aktualno

Pušenje se vraća u restorane?

Pušači koji su već nekoliko godina "protjerani" iz restorana uvođenjem zabrane pušenja uskoro bi se mogli vratiti u njih i uživati u cigareti nakon obroka, piše Večernji list.

Da bi se stvari mogle uskoro promijeniti u korist uživatelja duhana, najavila je sramežljivo Vlada na svom Twitter-profilu. Odgovarajući na upite nekih pratitelja, objavila je da je stav koalicije o zabrani pušenja najbliži austrijskom modelu.
 
– Po njemu, dozvoljeno je pušenje čak i u restoranima uz dobru klimatizaciju, dakle i u zatvorenim, ali potpuno klimatiziranim (ventiliranim) prostorima. Naglašavamo "dobro ventiliranim" (što će se provjeravati i nadzirati). Iskustvo je pokazalo da se mnoge europske zemlje tome okreću.
 
Kako je prvotna najava izazvala cijeli niz reakcija, nije se čekalo dugo na dodatno objašnjenje tweeta.
 
– Svi se slažemo da su pušenje i posljedice pušenja velik zdravstveni problem i da sadašnji model temeljen na zabranama nije polučio nikakve rezultate – pun je rupa, a mnogim je ugostiteljima prouzročio znatne štete. S obzirom na interes u slučaju promjena ovog zakona, bit će održana šira javna rasprava – objašnjavaju iz Vlade.
 
Ministar zdravlja Rajko Ostojić, iako sklon austrijskom modelu, kazao je da ga je najava ipak isprva zatekla.
 
– Što se mene tiče, postojeći zakon ostaje, pooštrili smo sanitarnu inspekciju, a o eventualnim izmjenama zakona odlučuje cijela Vlada. To je zakon koji se tiče svih nas. Razmatramo i austrijski model regulacije pušenja, ali i neke primjere iz drugih zemalja. Sigurno je da ćemo u idućih 18 mjeseci donijeti odluku u novom modelu tog zakona – rekao je Ostojić.
 
Zakon o pušenju u ovakvom obliku ostat će i dalje na snazi, ali ministar zdravlja napominje da se intenzivno radi na doradi tog zakona.

Pročitajte još

Državni inspektorat obavio više od 110 nadzora, najviše kazni ide pekarama!

Mia Njavro Banić

[FOTO/VIDEO] Operne dive poklonile Dubrovčanima predivnu glazbenu večer

Dulist

Riječki nadbiskup Mate Uzinić dobitnik priznanja Udruge za vjersku slobodu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija