Politika

PULJAK I KNEŽEVIĆ POZIVAJU NA PROSVJED Turudić je bio ‘joker zovi’ poznatim kriminalcima u Hrvatskoj

PULJAK I KNEŽEVIĆ POZIVAJU NA PROSVJED Turudić je bio 'joker zovi' poznatim kriminalcima u Hrvatskoj

Predsjednica stranke Centar Marijana Puljak i dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević održale su ovog ponedjeljka konferenciju za medije ispred Sponze. Puljak i Knežević su pozvale građane na prosvjed na  Markov trg u Zagrebu koji će se održati 17. veljače s početkom u 11 sati, u ime zaustavljanja imenovanja Ivana Turudića državnim odvjetnikom. Navele su kako je vrijeme da se HDZ i njihova politika zaustavi.

– Korupcija, klijentelizam, negativna selekcija, stranačka iskaznica koja je jedino mjerilo za sve u ovoj državi za napredovanje. Neodgovorno upravljanje javnim resursima i sve su to razlozi zbog kojih mladi napuštaju Hrvatsku i traže svoje mjesto pod suncem bilo gdje samo ne u Hrvatskoj. U takvom okruženju Andrej Plenković dobrano potrudio da osigura da na čelu državnog odvjetništva dođe njegov čovjek ili njihov ‘dečko’. Iz razloga da njihov ‘dečko’ osigura da ne iscure nove afere HDZ-a u javnost, a pritom pogotovo one koje na inkriminiraju premijera Andreja Plenkovića. Kako ne bi izašlo još poruka s inicijalima A.P. Dakle, čovjek koji je svoju karijeru počeo rečenicom da stranka ne može biti taoc jednog čovjeka je učinio Hrvatsku svojim taocem – Izjavila je Puljak.

Viktorija Knežević kaže za HDZ da su stranka koja je pravomoćno osuđena za korupciju i kako nikada nisu imali interese Hrvatskih građana kao prioritet. Uvijek su samo njihovi stranački interesi bitni. Glavni pokretač svih njihovih akcija Andrej Plenković je posljednjim potezom, izborom Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika dodao posljednji čavao na lijes Hrvatske kao pravne države.

– Oni su izabrali čovjeka koji je bio joker zovi svim poznatim kriminalcima u Hrvatskoj. Sada kada je izabran za glavnog državnog odvjetnika on je taj koji ima moć. Njega svi nižerangirani državni odvjetnici moraju slušati te on kao glavni sada ima potpuno zakoniti uvid u baš svaki spis, tako da svakome kriminalcu koji uspije doći do njega, može otkriti što s njihovim predmetima događa. Stoga smo mi na prekretnici. Hoćemo li nastaviti ovaj sunovrat prema stranačkoj državi prožetom korupcijom i klijentelizmom ili ćemo se izboriti za bolje društvo, pravdu i pravičnu državu. Stoga pozivam građane koji će se održati u subotu na Markovom trgu u 11 sati kako bi se zajedničkim snagama izborili za bolje društvo – kazala je Knežević te nastavila kako HDZ nikad nije preuzeo odgovornost za Hrvatsku, iz razloga što im interesi hrvatskih građana nisu prioritet. Govori kako su njima najbitniji interesi stranke, rođaka, kumova, prijatelja i slično.

-Stoga je izuzetno važno da se građani odazovu ovome pozivu, da dođu u subotu na markov trg u što većem broju. Moramo im pokazati jednostavan izbor, ili HDZ ili Hrvatska – izjavila je Knežević.

Knežević je na pitanje je li se ova situacija preslikava na lokalnu odgovorila potvrdno. Kaže da je dubrovačka sredina prava sprega između kriminala i politike te još jača iz razloga što Mato Franković ima svoj zavičajni klub u policiji i državnom odvjetništvu koji mu štite leđa.

– Mi smo prošle godine svjedočili ogromnom broju dokaza u slučaju kupovine dionica za različitu cijenu, a do danas se nitko nije ‘nakašljao’ u nadležnim institucijama. Sve što HDZ radi u Dubrovniku je praćeno nekim oblikom afere. Nema ih ni za ono ‘tradicionalno’ obiteljsko nasilje što ih se vrlo često privodi po drugim gradovima, a kamoli za neki ozbiljniji oblik kriminala jer su očito jako dobro umreženi – objašnjava Knežević.

Puljak govori kako stranka Centar upravlja sada Splitom, te kako to dokazuje što znači odgovorno upravljanje javnim novcem u interesu naših građana. Naime, isključivo javni natječaji, javni pozivi i čak, za funkcije koje zakon ne zahtjeva. Ovo je primjer upravljanja kojeg želimo u svim gradovima u Hrvatskoj.

– Pogledajte, postoji mogućnost druge i drugačije politike, nisu svi političari isti, ima nade, pogledajte način upravljanja stranke Centar. Ovim prosvjedom se želi ukazati da je ovo kap koja je prelila času. Imamo sada osobu na čelu DORH-a koja je povezana s krim miljeom. Još nije preuzeo funkciju te još ima šanse da se to zaustavi. Izađimo na Markov trg i pokažimo HDZ-u da je dosta, da treba izaći na izbore i srušiti vlast koja stvara stranačku državu straha i preuzima sve institucije države – izjavila je Puljak.

Stranka Centar je na svojim društvenim mrežama objavila da organiziraju prijevoz iz Splita i Rijeke, ali ako bude dovoljno zainteresiranih iz drugih gradova napominju da će prijevoz biti riješen.

– Ako bude zainteresiranih organizirat ćemo prijevoz i iz Dubrovnika te ćemo mi iz Dubrovnika svakako snositi troškove prijevoza. Nekoliko se ljudi već javilo, ali vidjet ćemo kroz tjedan što se događa – rekla je Knežević.

Pročitajte još

POSTOJE LI I GDJE SU Najveći izazov studije prihvatnog kapaciteta bili su podatci

Andrea Falkoni Račić

Vijećnici izglasali uvjete prometovanja oko Grada uz četiri suzdržana glasa

Andrea Falkoni Račić

Srđ je Grad: ‘Procjena Dubrovnik Visitor servisa tretira građane Grada kao nedefinirane točkice’

Dulist