Crna kronika

PRVOSTUPANJSKA PRESUDA Katušić i Hadžić dobili više od tri godine zatvora za razbojništvo u Zračnoj luci

PRVOSTUPANJSKA PRESUDA Katušić i Hadžić dobili više od tri godine zatvora za razbojništvo u Zračnoj luci

Antun Katušić i Sanela Hadžić ovog su petka na Županijskom sudu u Dubrovniku nepravomoćno proglašeni krivima za pljačku u Zračnoj luci Dubrovnik prilikom koje je otuđen dnevni utržak Duty free Shopa, tj. 100 tisuća eura. Katušiću je sud odredio jedinstvenu kaznu od 3 godine i 2 mjeseca, dok je Hadžić odredio kaznu od 3 godine i 6 mjeseci. Također, Katušiću je ukinut pritvor u kojem je proveo proteklih osam mjeseci, a Hadžić će ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude zbog postojanja mogućnosti bijega te jer je državljanka zemlje koja nije članica Europske unije. Sud je također odredio kako će okrivljenici morati solidarno obeštetiti Zračnu luku Dubrovnik u iznosu od 652 tisuće kuna te će morati platiti i troškove sudskog postupka. Protiv presude imaju pravo žalbe u roku od 15 dana, a kako je istaknula zamjenica županijskog državnog odvjetnika Maris Simoni, odvjetništvo će se žaliti na visinu presude.

Nakon ponavljanja optužnice, presudu je pročitao, a potom i obrazložio predsjednik Vijeća Županijskog suda u Dubrovniku Sveto Vićan. U optužnici, među ostalim, stoji da je Sanela Hadžić 20. listopada 2019. dovela iz Bosne i Hercegovine Adija Alić u Dubrovnik za sudjelovanje u planiranom kaznenom djelu, a u Dubrovniku se već nalazio njegov brat Alen Alić (suprug Sanele Hadžić). Antun Katušić je 21. listopada vozilom Citroen Jumper u blizini Zračne luke predao motocikl Yamaha Alenu i Adiju Aliću nakon čega su oni motociklom krenuli prema upravnoj zgradi Zračne luke, a za njima se kombijem kretao Antun Katušić. Oko 7.40 Alen i Adi Alić su slijedili dostavno vozilo zaštitarske službe Zračne luke Dubrovnik i u trenutku kada su zaposlenici Zračne luke Đuro Vidak i Pavica Katić iz vozila iznosili torbu u kojoj se nalazio novac iz Duty free shopa Zračne luke, krenuli prema upravno zgradi te prijeteći pištoljima marke Crvena zastava te Češka zbrojovka otrgnuli torbu iz ruku Đura Vidaka s novcem. Nakon toga su se Alen i Adi Alić udaljili u nepoznatom pravcu dok je Antun Katušić cijelo vrijeme pratio  događaj s parkirališta ispred ulaza u upravnu zgradu i bio spreman u slučaju potrebe pomoći u bijegu Adićima.

Sanela Hadžić, istaknuto je dalje u optužnici, u večernjim satima tog dana rezervirala smještaj u Hostelu ‘Solska baza’ koji je koristila zajedno s Alenom i Adijem Alićem do 24. listopada 2019., a prostor je poslužio za skrivanje oružja kojim je počinjeno kazneno djelo. Antun Katušić je do uhićenja uništio tragove i predmete koji su korišteni u počinjenju kaznenog djela. U dvorištu obiteljske kuće zapalio je torbu marke Navigare u kojoj se nalazio novac, a ostatak zapaljene torbe zajedno s odjevnim predmetima koje su na sebi imali Alen i Adi Alić, zamotao u platnenu navlaku koju je uzeo iz obiteljske kuće u Gabrilima i bacio u šumu u Mihanićima, a motocikl Yamaha odbacio je u šumu u Čilipima. Sanela Hadžić je 25. siječnja 2020. došla u Dubrovnik da bi odnijela oružje koje je bilo sakriveno u drvenom stepeništu sobe u kojoj je prethodno boravila. U tome su je spriječili djelatnici policije koji su u stepeništu pronašli dva pištolja Crvena zastava i Češka zbrojovka s pripadajućim spremnikom i četiri komada streljiva.

Nakon ponavljanja optužnice te čitanja presude, sudac Vićan je naglasio kako je Antun Katušić dobio blažu kaznu upravo zato što je na početku suđenja priznao krivnju te izrazio kajanje zbog počinjenoga. Također, njegovo priznanje, istaknuo je Vićan, dovelo je do toga da se povežu sve činjenice ovog predmeta. Hadžić je pak dobila nešto strožu kaznu, iako tek malo veću od minimalne jer je, naglašeno je prilikom objašnjenja presude, od prvog trenutka bila prisutna u svim radnjama planiranja i organiziranja te je postojao voljni element namjere počinjenja kaznenog djela.

Sanela Hadžić nakon izricanja presude istaknula je kako smatra da je presuda nepravedna te kako je osuđena jedino zato jer je supruga Alena Alića. Naglasila je kako je nijedan dokaz ne dovodi u vezu s počinjenjem ovog kaznenog djela. Odvjetnik Sanele Hadžić Srđ Jakšić istaknuo je kako nije zadovoljan prvostupanjskom presudom te da će se žaliti.

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist