Kultura

PRVA OVOGODIŠNJA PREMIJERA U TEATRU U petak na Velikoj sceni predstava ‘Art’ o umjetnosti i muško-muškim odnosima

PRVA OVOGODIŠNJA PREMIJERA U TEATRU U petak na Velikoj sceni predstava 'Art' o umjetnosti i muško-muškim odnosima

U petak, 19. siječnja na Velikoj sceni odigrat će se prvi ovogodišnji premijerni naslov Kazališta Marina Držića. Riječ je o drami proslavljene francuske autorice Yasmine Reza ‘Art’, a kojeg na daske dubrovačkog teatra postavlja redateljica te glumica Jasna Jukić. Komad je to u kojoj se kroz svađu trojice prijatelja oko kupnje skupoga djela moderne umjetnosti, običnoga bijelog platna za dvjesto tisuća franaka, pokazuje koliko je zapravo krhko prijateljstvo.

– Yasmina Reza piše tako da osjeća glumca i nitko se ne osjeća zapostavljenim u njezinim komadima. Ona piše svakodnevnim, jednostavnim, govornim jezikom s dozom humora i uvijek otvara oči gledateljstvu. S njom sam se prvi put susrela 2003. u KMD-u kad smo igrali ‘Početak zimskog perioda’ i onda opet prije dvije godine u Mekoviću gdje sam za Amatere režirala ‘Boga masakra’. Ovo je moja treća njena predstava, a ovog puta s mojim kolegama iz ansabla. Sami tekst smo, kako me naučilo glumačko iskustvo, prilagodili. Na taj način smo imena podomaćili kao i valutu novca te sam napravila štrihove po onome kako sam isčitala tekst i vidjela predstavu. Ona traje sat vremena što je za uvjetima kojim se nalazimo sasvim dovoljno – rekla je Jukić.

Trojicu prijatelja utjelovit će Zeslav Čotić kao Srđan, Bojan Beribaka kao Ivan dok je uloga Marka pripala gostujućem Marjanu Nejašmiću Baniću. Za scenografiju, izbor kostima i oblikovanje rasvjete, shodno pandemijskom proračunu zadužen je ravnatelj ustanove Paolo Tišljarić, a autor glazbe je Žarko Dragojević.

– Yasmina Reza nije puno postavljena u Hrvatskoj. Prvi puta imala je svoju izvedbu u Teatru u godima 1998. s ‘Art’. U predstavi su igrali Relja Bašić, Vanja Drach i Boris Bužančić. Drago mi je da imamo ovakvu zanimljiv i suvremen komad koji će se svidjeti publici. Hvala glumcima i cijeloj ekipi što i u ovakvim okolnostima barem na sat vremena stvaraju iluziju da je sve normalno te da kazalište živi. Morate shvatiti da Grad Dubrovnik trenutno ne financira program niti jedne kulturne ustanove. Mi i dalje uspijevamo zahvaljujući manjim timovima kojima honorari nisu plaćeni održati program. Nadam se da ćemo se uskoro vratiti raskošnim pordstavama na koje smo inače navikli – iznio je Tišljarić.

– Bilo je predivno raditi. Mala smo ekipa, ali mislim da smo napravili interesantnu predstavu koja problematizira umjetnost i muško-muške odnose. Nismo se zadovoljavali prvoloptaškim rješenjima – izjavio je Nejašmić Banić, a na njega se nadovezao Beribaka koji je kazao kako ih je Jukić vratila temeljima glume.

– Mi glumci nekad zaboravimo koji su temelji našeg zanata. Mislim da će ovo biti interesantna predstava o kojoj će gledatelji kasnije razgovarati sa svojim partnerima – zaključio je.

Čotić se pak osvrnuo na činjenicu da KMD je jedno od rijetkih teatara u Hrvatskoj koje nastavlja raditi i izbacivati nove naslove unatoč pandemiji koronavirusa zbog čega je iznimno zahvalan i ponosan.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist