Aktualno

PROVJERILI SMO Vlasnici vila zadovoljni sezonom, nisu ‘prisiljeni’ spuštati cijene

Iznajmile su jednu vilu s deset soba i bazenom te su imale svoju privat¬nost. Jedino su doručak konzumirale u restoranu s drugim gostima – priča nam Srđan Pujo, direktor hotela Lero o boravku Viktorijinih anđelica u jednoj od njihovih kuća za odmor ‘Vili Orabelle’. Riječ je inače o boutique hotelu, iznad plaže Bellevue, koji se sastoji od dvije vile, s deset, odnosno devet soba. Pujo ističe kako su svi doživjeli teško razdoblje, no da se sve lagano vraća u normalno stanje.

— Iako kuće, odnosno vile iznajmljujemo kao mali boutique hotel s ukupno 19 soba, odnosno 17 soba i dva apartmana, svakako jako dobro rade. Inače, obje vile, koje su spojene posebnim prolazom, mogu se dati u zakup za ukupno 38 ljudi. Nekim je gostima draže boraviti u manjim objektima zbog intime, a što je bilo posebno izraženo u prošloj godini. No, nama je primjerice i hotel Lero trenutno pun – rekao je Pujo. Prvu kuću su otvorili lani u kolovozu, a drugu početkom lipnja ove godine.

— S obzirom da je riječ o novom proizvodu, prošle godine smo nešto i odradili. Imali smo dvadesetak dana sezone. Ove godine smo s obnovom druge vile, odmah podignuli puno cijene u odnosu na prošlu godinu, ovisno o tipu soba. Mogu reći da su cijene više i u odnosu na 2019. godinu. Puno je novaca uloženo i sve je lijepo sređeno. Čak smo bili razmišljanja da smo trenutno novi na tržištu pa da se možda nećemo i napuniti. Pokazalo se da nismo pogriješili. Cijena sobe s balkonom i pogledom na more, kreće se oko 400 eura, dok cijena apartmana ide i do 800 eura. Smatram kako smo u dobroj poziciji, što se tiče cijena i popunjenosti – naglasio je direktor hotela Lero naglašavajući kako je ‘Vila Orabelle’ trenutno na 95 posto popunjenosti.

— Kolovoz je u financijskom smislu odličan. Ako sve bude u redu, sezona će se produžiti i na deveti mjesec. Inače, sve je nekako sramežljivo krenulo kroz travanj i svibanj. No sve je došlo na svoje, napunilo se i ide kako treba. Zadovoljni smo sa svime, pogotovo jer smo novi – rekao je.

‘Moramo staviti kamičak u crevju’

Katija Pašeta, vlasnica vile u Župi dubrovačkoj, rekla je kako su ove godine dosegnuli 80 posto prometa u odnosu na 2019. godinu.

— Prošle godine smo imali 50 posto prometa u odnosu na 2019., što je isto bilo dosta dobro s obzirom na pandemijsko stanje, ali i na broj kuća za odmor koje su u porastu.

-Ne možemo se požaliti na 2020. godinu. Možda bismo imali više gostiju da je bilo više letova. Lani je bilo puno otkazivanja smještaja, a većinom zbog otkazivanja letova. Zbog istog smo razloga i u ovoj godini imali otkazivanja smještaja, tijekom svibnja i lipnja – rekla je Pašeta opet ističući zadovoljstvo 2021. godinom.

— Ali, ono što nas najviše raduje je da smo u idućoj sezoni već sada popunjeni na preko 60 dana. Rekla sam da stvarno moramo staviti kamičak u crevju. Ide nam dobro da se pitamo kad će se nešto iskomplicirati – naglasila je Pašeta te je dodala da gosti izrazito cijene privatnost. U idućoj, 2022. prednjače stanovnici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Pašeta je istaknula da joj je drago jer smatra da se ponuda u Gradu ‘isfiltrirala’ i ‘da su ostali najbolji’.

— Gdje sam god goste poslala, bilo im je super. Neću imenovati restorane, ali stvarno sam oduševljena – rekla je. Inače, prošle godine je snizila cijene vile za 15 do 20 posto u odnosu na 2019. godinu.

— Ove godine držimo istu cijenu, nismo je povećavali jer se sukladno tržištu ravnamo rasponu cijena u odnosu na druge vile u Dubrovniku. Vlasnici vila su snizili cijene za 20-ak posto, i mi smo bili primorani to isto napraviti. Htjeli smo biti konkurentni na tržištu. Imamo sreću da imamo dobru poziciju, blizinu obale i mora te aerodroma, što je bitno za goste – istaknula je Pašeta. Ove je godine oživjela obiteljski OPG u Trstenom i maslinik, a u koje redovito dolaze gosti koji odsjedaju u njenoj župskoj vili.

— Radimo često kušanja svih domaćih namirnica, a gostima smo ponudili i takozvana kumstva maslina. Mogu doći na našu plantažu te izabrati maslinu koja im se sviđa. Imaju godišnju premiju koju će uplaćivati za troškove održavanja te masline, a zauzvrat će dobiti 50 posto ulja koje ta maslina da u berbi. Drago mi je da se u ovu priču sve više uključuju i novopečeni mladenci. Pokušavamo svake godine osmisliti novu ponudu za naše goste. Došlo je vrijeme da se gostu mora ponuditi nešto drugo, osim mora, sunca i kupanja. Kako vrijeme odmiče, gosti sve više žele ostvariti susret s domaćim čovjekom te žele saznati sve o gastronomiji i kulturi. Da bi gosta zadržali, trebate puno više dati od sebe nego što ste to morali prije 10 godina – naglasila je Pašeta.

Cijena nije faktor

Ako se nastave pozitivni trendovi, i ako ne dođe do nekih negativnih situacija, ova će sezona biti puno bolja od prošle – reći će nam Ivan Beroš, vlasnik vile na Pločama. Kroz lipanj i srpanj, njegov je luksuzni smještajni objekt bio popunjeniji u odnosu na prošlu godinu.

— Ipak ima više letova. Mislim da bismo mogli ostvariti 50 do 60 posto više prihoda u odnosu na 2020. godinu. Nije to ni blizu 2019., ali ponajviše iz razloga jer je sezona mnogo kraća. Vlasnici luksuznih vila mogu dosta dobro proći i nuditi cijene iz 2019. godine. Nismo prisiljeni spuštati cijene. Mislim da mnogi tako rade – kazao je Beroš ističući da za popunjenost luksuznog smještaja visoke kategorije cijena nije faktor.

— Dolaze nam gosti visoke platežne moći tako da njima cijena nije problem. Njima je najveći problem ako im je otežano putovanje, ili ako na povratku moraju ići u karantenu. Ili ako nema letova. Povezanost zrakoplovima je jako bitna te mislim da je ove godine puno bolja – naglasio je Beroš te dodao kako ove godine nisu imali puno otkazivanja.

— Gosti su svjesni situacije te drukčije pristupaju rezervacijama. Pretpostavljam da rezerviraju kad su u potpunosti sigurni da žele putovati. Lani su bila izraženija otkazivanja. U 2019. godini imali smo popunjenost od 220 dana, a prošle godine 75 dana – rekao je vlasnik vile na Pločama. Kolovoz je, kako kaže, cijeli popunjen, a vjeruje da će biti i rujan.

— Već sada su mnogi datumi rezervirani. Specifičnost situacije je takva da gosti bookiraju last minute ili u najmanju ruku – ne toliko ranije kao prijašnjh godina. Vjerujem da ćemo, ako gosti budu mogli putovati i ako ne bude restrikcija, dobro popuniti sezonu, a za razliku od prošle godine kada je krajem kolovoza sve stalo – govori nam Beroš. Lani su imali manje zahtjeva za, primjerice, privatnim kuharom.

— U pretpandemijskom razdoblju, imali smo puno više takvih zahtjeva. Većina gostiju i ove godine želi biti sama. Osjeti se to – rekao je Beroš koji još jednom ističe zadovoljstvo ovom sezonom i nada se da će ovakva situacija potrajati dulje.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 4. kolovoza 2021.

Pročitajte još

U DNEVNIKU NOVE TV Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike

Dulist

PAVELA NAKON OSVAJANJA HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI Ovo je kruna karijere!

Dulist

DR. SINIŠA CAR NAPUSTIO JE NAJZELENIJI OTOK Mljet je unio mir u moj život

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija