Aktualno

PROVJERILI SMO Vlasnici vila zadovoljni sezonom, nisu ‘prisiljeni’ spuštati cijene

PROVJERILI SMO Vlasnici vila zadovoljni sezonom, nisu ‘prisiljeni’ spuštati cijene

Iznajmile su jednu vilu s deset soba i bazenom te su imale svoju privat¬nost. Jedino su doručak konzumirale u restoranu s drugim gostima – priča nam Srđan Pujo, direktor hotela Lero o boravku Viktorijinih anđelica u jednoj od njihovih kuća za odmor ‘Vili Orabelle’. Riječ je inače o boutique hotelu, iznad plaže Bellevue, koji se sastoji od dvije vile, s deset, odnosno devet soba. Pujo ističe kako su svi doživjeli teško razdoblje, no da se sve lagano vraća u normalno stanje.

— Iako kuće, odnosno vile iznajmljujemo kao mali boutique hotel s ukupno 19 soba, odnosno 17 soba i dva apartmana, svakako jako dobro rade. Inače, obje vile, koje su spojene posebnim prolazom, mogu se dati u zakup za ukupno 38 ljudi. Nekim je gostima draže boraviti u manjim objektima zbog intime, a što je bilo posebno izraženo u prošloj godini. No, nama je primjerice i hotel Lero trenutno pun – rekao je Pujo. Prvu kuću su otvorili lani u kolovozu, a drugu početkom lipnja ove godine.

— S obzirom da je riječ o novom proizvodu, prošle godine smo nešto i odradili. Imali smo dvadesetak dana sezone. Ove godine smo s obnovom druge vile, odmah podignuli puno cijene u odnosu na prošlu godinu, ovisno o tipu soba. Mogu reći da su cijene više i u odnosu na 2019. godinu. Puno je novaca uloženo i sve je lijepo sređeno. Čak smo bili razmišljanja da smo trenutno novi na tržištu pa da se možda nećemo i napuniti. Pokazalo se da nismo pogriješili. Cijena sobe s balkonom i pogledom na more, kreće se oko 400 eura, dok cijena apartmana ide i do 800 eura. Smatram kako smo u dobroj poziciji, što se tiče cijena i popunjenosti – naglasio je direktor hotela Lero naglašavajući kako je ‘Vila Orabelle’ trenutno na 95 posto popunjenosti.

— Kolovoz je u financijskom smislu odličan. Ako sve bude u redu, sezona će se produžiti i na deveti mjesec. Inače, sve je nekako sramežljivo krenulo kroz travanj i svibanj. No sve je došlo na svoje, napunilo se i ide kako treba. Zadovoljni smo sa svime, pogotovo jer smo novi – rekao je.

‘Moramo staviti kamičak u crevju’

Katija Pašeta, vlasnica vile u Župi dubrovačkoj, rekla je kako su ove godine dosegnuli 80 posto prometa u odnosu na 2019. godinu.

— Prošle godine smo imali 50 posto prometa u odnosu na 2019., što je isto bilo dosta dobro s obzirom na pandemijsko stanje, ali i na broj kuća za odmor koje su u porastu.

-Ne možemo se požaliti na 2020. godinu. Možda bismo imali više gostiju da je bilo više letova. Lani je bilo puno otkazivanja smještaja, a većinom zbog otkazivanja letova. Zbog istog smo razloga i u ovoj godini imali otkazivanja smještaja, tijekom svibnja i lipnja – rekla je Pašeta opet ističući zadovoljstvo 2021. godinom.

— Ali, ono što nas najviše raduje je da smo u idućoj sezoni već sada popunjeni na preko 60 dana. Rekla sam da stvarno moramo staviti kamičak u crevju. Ide nam dobro da se pitamo kad će se nešto iskomplicirati – naglasila je Pašeta te je dodala da gosti izrazito cijene privatnost. U idućoj, 2022. prednjače stanovnici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Pašeta je istaknula da joj je drago jer smatra da se ponuda u Gradu ‘isfiltrirala’ i ‘da su ostali najbolji’.

— Gdje sam god goste poslala, bilo im je super. Neću imenovati restorane, ali stvarno sam oduševljena – rekla je. Inače, prošle godine je snizila cijene vile za 15 do 20 posto u odnosu na 2019. godinu.

— Ove godine držimo istu cijenu, nismo je povećavali jer se sukladno tržištu ravnamo rasponu cijena u odnosu na druge vile u Dubrovniku. Vlasnici vila su snizili cijene za 20-ak posto, i mi smo bili primorani to isto napraviti. Htjeli smo biti konkurentni na tržištu. Imamo sreću da imamo dobru poziciju, blizinu obale i mora te aerodroma, što je bitno za goste – istaknula je Pašeta. Ove je godine oživjela obiteljski OPG u Trstenom i maslinik, a u koje redovito dolaze gosti koji odsjedaju u njenoj župskoj vili.

— Radimo često kušanja svih domaćih namirnica, a gostima smo ponudili i takozvana kumstva maslina. Mogu doći na našu plantažu te izabrati maslinu koja im se sviđa. Imaju godišnju premiju koju će uplaćivati za troškove održavanja te masline, a zauzvrat će dobiti 50 posto ulja koje ta maslina da u berbi. Drago mi je da se u ovu priču sve više uključuju i novopečeni mladenci. Pokušavamo svake godine osmisliti novu ponudu za naše goste. Došlo je vrijeme da se gostu mora ponuditi nešto drugo, osim mora, sunca i kupanja. Kako vrijeme odmiče, gosti sve više žele ostvariti susret s domaćim čovjekom te žele saznati sve o gastronomiji i kulturi. Da bi gosta zadržali, trebate puno više dati od sebe nego što ste to morali prije 10 godina – naglasila je Pašeta.

Cijena nije faktor

Ako se nastave pozitivni trendovi, i ako ne dođe do nekih negativnih situacija, ova će sezona biti puno bolja od prošle – reći će nam Ivan Beroš, vlasnik vile na Pločama. Kroz lipanj i srpanj, njegov je luksuzni smještajni objekt bio popunjeniji u odnosu na prošlu godinu.

— Ipak ima više letova. Mislim da bismo mogli ostvariti 50 do 60 posto više prihoda u odnosu na 2020. godinu. Nije to ni blizu 2019., ali ponajviše iz razloga jer je sezona mnogo kraća. Vlasnici luksuznih vila mogu dosta dobro proći i nuditi cijene iz 2019. godine. Nismo prisiljeni spuštati cijene. Mislim da mnogi tako rade – kazao je Beroš ističući da za popunjenost luksuznog smještaja visoke kategorije cijena nije faktor.

— Dolaze nam gosti visoke platežne moći tako da njima cijena nije problem. Njima je najveći problem ako im je otežano putovanje, ili ako na povratku moraju ići u karantenu. Ili ako nema letova. Povezanost zrakoplovima je jako bitna te mislim da je ove godine puno bolja – naglasio je Beroš te dodao kako ove godine nisu imali puno otkazivanja.

— Gosti su svjesni situacije te drukčije pristupaju rezervacijama. Pretpostavljam da rezerviraju kad su u potpunosti sigurni da žele putovati. Lani su bila izraženija otkazivanja. U 2019. godini imali smo popunjenost od 220 dana, a prošle godine 75 dana – rekao je vlasnik vile na Pločama. Kolovoz je, kako kaže, cijeli popunjen, a vjeruje da će biti i rujan.

— Već sada su mnogi datumi rezervirani. Specifičnost situacije je takva da gosti bookiraju last minute ili u najmanju ruku – ne toliko ranije kao prijašnjh godina. Vjerujem da ćemo, ako gosti budu mogli putovati i ako ne bude restrikcija, dobro popuniti sezonu, a za razliku od prošle godine kada je krajem kolovoza sve stalo – govori nam Beroš. Lani su imali manje zahtjeva za, primjerice, privatnim kuharom.

— U pretpandemijskom razdoblju, imali smo puno više takvih zahtjeva. Većina gostiju i ove godine želi biti sama. Osjeti se to – rekao je Beroš koji još jednom ističe zadovoljstvo ovom sezonom i nada se da će ovakva situacija potrajati dulje.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 4. kolovoza 2021.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist