Grad

PROVJERILI SMO STANJE S NAPLATOM U SANITATU Sve je manje ‘ilegalaca’ na parkiralištima

PROVJERILI SMO STANJE S NAPLATOM U SANITATU Sve je manje ‘ilegalaca’ na parkiralištima

U proteklih godinu dana gradska tvrtka Sanitat Dubrovnik uvela je dvije novosti u svom poslovanju. Svakako treba spomenuti aplikaciju Dubrov­nik parking, odnosno jedinstveni sustav pametnog parkiranja vrijednog 3,2 milijuna kuna, koja je pokrenuta početkom lipnja ove godine. No, za dio građana još je važnija prošlogodišnja odluka o uvođenju parkinga samo za stanare (Residents only) oko povije­sne jezgre. Treba podsjetiti kako je odlukom Gradskog vijeća parking na području oko povijesne jezgre rezer­viran samo za građane s povlaštenim parkirnim kartama, što znači da se ostali pa tako i naši posjetitelji, koji u Dubrovnik stižu automobilom tu ne mogu parkirati. U protivnom će ih dočekati višesatna parkirna karta (nalog).

Porast prihoda
Budući da je glavna turistička sezona za nama, zanimalo nas je jesu li u dosa­dašnjem dijelu 2019. godine ovoj grad­skoj tvrtki porasli prihodi od naplate parkiranja te koliko je ispisano više­satnih parkirnih karata, odnosno par­kirnih naloga, ali i kakva je situacija s naplatom izdanih naloga strancima, budući da su prijašnjih godina imali dosta problema s tim pitanjem.
Prema riječima direktora Sanitata Tomislava Tabaka, Sanitat Dubrovnik d.o.o. u prvih osam mjeseci 2019. godine ima ukupni financijski rast pri­hoda od 19,49 posto u odnosu na 2018. godinu, a bez izvanrednih prihoda 7,51 posto. ­
Služba parkiranja je pak ukupno uprihodila 4,11 posto više u odnosu na prvih 8 mjeseci prošle godine, a u tri ljetna mjeseca 2019. godine ukupno je uprihodovano 3,2 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.
Podsjetit ćemo i kako je 2018. godinu Sanitat završio s ukupno ostvarenim prihodima u iznosu od 26 228 028 kuna, što je za 8 posto više nego 2017., nave­deno je u izvješću o poslovanju ove tvrtke za prošlu godinu. Istovremeno, ostvareni ukupni troškovi i rashodi te su godine bili 25 462 828 kuna, što je 24,3 posto više nego godinu ranije. Povećanje prihoda odnosilo se, vidi se iz izvješća, najvećim dijelom na ostva­rene prihode službe parkinga koji su sa 16.557.952 kune u 2017. godini porasli za 1.737.877 kuna na 18.295.829 kuna u 2108. godini, odnosno za 10,5 posto. U prošloj godini ova je tvrtka ostvarila dobitak nakon oporezivanja od 569.987 kuna.
S druge strane, uzrok većih rashoda u 2018. godini, navedeno je u izvješću, je plaćanje godišnje naknade Gradu Dubrovniku za korištenje javnih pro­metnih površina u iznosu od dva mili­juna kuna, a veći su i troškovi amorti­zacije i to za 14,4 posto.

Manje višesatnih karata
Zanimljivo je kako je u prvih osam mje­seci ove godine izdano manje višesat­nih parkirnih karata (naloga) nego lani. Naime, kako ističe direktor Tabak, u prvih osam mjeseci 2019. izdano je 39,76 posto manje višesatnih parkir­nih karata od čega su strani državljani imali 42,93 posto manji udio višesatnih parkirnih karata.
— Iz ovih brojki se da pročitati da su porasli legalni parkinzi (zatvoreni i ostali) i da je smanjen broj višesat­nih parkirnih karata te je time oslobo­đeno više mjesta za korisnike povla­štenih parkirnih karata. Samim time smanjen je iznos nenaplaćenih potra­živanja kako za domaće tako i za strane državljane. U prvih osam mjeseci 2019. godine napravljeno je 13 posto više kontrola (opažaja) nego u istom raz­doblju u 2018. godini – navodi Tomi­slav Tabak.
Na naš upit koliko je višesatnih karata (naloga) izdano stranim držav­ljanima, ako se takva evidencija, vodi Tabak naglašava kako se takva eviden­cija ne može raditi po državama nego po vozilima stranih registracija.
— Treba napomenuti da postoji veliki broj rent-a-car vozila koje unajmljuju strani državljani, ali oni u konačnici spadaju pod domaću naplatu – napo­minje direktor Sanitata.
Nenaplaćena potraživanja se smanjuju
Stigli smo i do nenaplaćenih izdanih parkirnih naloga.
— Postotak nenaplaćenih izdanih parkirnih naloga za inozemne tablice iz 2018. godine iznosi 26,35 posto te se svakodnevno smanjuje. Taj postotak je za 177 posto viši u odnosu na 2016. godinu kada je broj nenaplaćenih parkirnih naloga bio 73 posto. Posto­tak nenaplaćenih izdanih parkirnih naloga za inozemne tablice do sada u 2019. godini je 64,94 posto, no moram napomenuti da se u pravilu strane višesatne karte naplaćuju kasnije te je većina onih iz 2018. godine napla­ćena u 2019. godini te isto očekujemo i u 2020. godini – objašnjava direktor Sanitata Tomislav Tabak.
Dodao je i kako Sanitat Dubrovnik putem ovlaštenih odvjetničkih dru­štava i tvrtki registriranih za naplatu stranih potraživanja obavlja postupke naplate inozemnih potraživanja.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 18. rujna 2019.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist