AktualnoUrednički izbor

PROVJERILI SMO Sprovod preminulih s koronom skuplji za 1200 kuna

PROVJERILI SMO Sprovod preminulih s koronom skuplji za 1200 kuna

Zbog koronakrize, koja više od godinu i pol dana ‘drma’ ne samo hrvatsko već i cjelokupno svjetsko gospodarstvo, poskupjeli su troškovi života. Krešile su cijene hrane, građevinskog materijala, zbog drastičnog povećanja cijena goriva morala je intervenirati i Vlada, a pitanje je što nas još čeka u idućim mjesecima. No, nisu samo poskupjeli troškovi života. Veći su i troškovi pogreba, ali to se odnosi na pokojnike preminule s virusom COVID-19. Sprovod takvog pokojnika u prosjeku je skuplji za 1200 kuna, a o čemu se točno radi objasnio nam je Štefi Ljubimir iz dubrovačkog pogrebnog poduzeća Boninovo.

Veći trošak zbog COVIDA
— Troškovi pogreba za osobu preminulu s virusom COVID-19 veći su za cijenu limenog uloška koji se mora staviti unutar drvenog lijesa i hermetičko zatvaranje istog. Prosječna cijena limenog uloška i hermetičkog zatvaranja je 1.200,00 kuna. Limeni uložak unutar lijesa i hermetičko zatvaranje je obveza po uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o postupanju s preminulim osobama od COVID-19 – objasnio je za DuList Štefi Ljubimir. Inače, prema cjeniku istaknutom na stranicama Boninova, hermetičko zatvaranje limenog uloška trakom košta 203,30 kuna, a zatvaranje lotanjem 355,70 kuna. Ljubimir je napomenuo kako samo preuzimanje pokojnika iz kuće ili bolnice te posao oko ispraćaja i sprovoda osoba preminulih od COVID-19 nije skuplje nego kod ostalih pokojnika. No, ni ti troškovi nisu zanemarivi. Zanimala nas je stoga prosječna cijena sprovoda u Dubrovniku.

Prosječna cijena sprovoda
— Prosječna cijena sprovoda koja uključuje standardnu pogrebnu opremu, preuzimanje i prijevoz pokojnika iz kuće ili bolnice, tiskanje i lijepljenje osmrtnica i obavljanje samog sprovoda iznosi oko 5.500,00 kuna. Ukupni troškovi ovise o tipu lijesa, a cijene lijesova su u rasponu od 1.500,00 do 4.500,00 kuna – iznosi nam Ljubimir. Usporedbe radi, prije pet godina, kada smo se također bavili ovom tematikom, cijena prosječnog sprovoda kretala se između 5 i 5 i pol tisuća kuna pa možemo zaključiti kako su troškovi u prosjeku ostali na istoj razini. Kako dalje objašnjava Ljubimir, sama usluga sprovoda koja uključuje korištenje mrtvačnice, pripremu kapelice, smještaj umrle osobe u kapelicu, rad četiri djelatnika, prijenos do grobnice, otvaranje i zatvaranje grobnice te polaganje lijesa u grobnicu iznosi 1.580,00 kuna.

Ispraćaji
Osim samih sprovoda česta je praksa tzv. ispraćaja pokojnika, naročito u slučajevima kada je njegovo vječno počivalište na području izvan Dubrovnika. Ti su troškovi naravno manji nego kad je riječ o usluzi sprovoda. Naime, kako ističe Štefi Ljubimir, troškovi ispraćaja pokojnika na groblju Boninovo, koji uključuju korištenje mrtvačnice, pripremu kapelice, smještaj umrle osobe u kapelicu, rad četiri djelatnika i prijenos lijesa u povorci do pogrebnog vozila, smještaj lijesa i vijenaca u vozilo iznose 1.080,00 kuna. Prijevoz preminule osobe do mjesta ukopa naplaćuje se prema stvarno prijeđenim kilometrima, a kilometar se naplaćuje 4,50 kuna. Ljubimir ističe i kako se preuzimanje pokojnika pod posebnim uvjetima kao što su prometne nesreće, ubojstva i slično vrši po nalogu mrtvozornika za mrtvozorničkom obdukcijom, a troškove u tim slučajevima snose jedinice lokalne samouprave, iznimno i Državno odvjetništvo.

A kremiranje?
Iako u Dubrovniku nema previše zahtjeva za kremiranje pokojnika, podsjetit ćemo i na te troškove, koje vjerojatno zbog svoje visine u startu mnoge i odbije od takve vrste ukopa. Prosječna ukupna cijena za uslugu kremiranja je, pisali smo u ožujku ove godine, oko 12.500 kuna. Ona podrazumijeva preuzimanje pokojnika iz bolnice, standardni lijes za kremiranje, rad na pripremi, prijevoz do Zagreba te povratak iz Zagreba sljedeći dan, račun Gradskih groblja Zagreb, tj. usluga kremiranja, izrada osmrtnica, lijepljenje osmrtnica, otvaranje i zatvaranje grobnice te usluga polaganja urne u grob. Inače, prijevoz pokojnika do Zagreba i povratak urne ne mora ići preko dubrovačkog pogrebnog poduzeća, jer je to tržišna djelatnost, no urnu u krematoriju ne može preuzeti obitelj već isključivo pogrebnik. Uz to, u Dubrovniku ne postoji drugo pogrebno poduzeće osim Boninova, ali primjerice obitelj za prijevoz do krematorija i povratak urne u Dubrovnik može angažirati pogrebnika iz Metkovića. Ipak, sam sprovod, odnosno polaganje urne u grob u Dubrovniku može obaviti samo Boninovo. Za kraj spomenut ćemo kako su u posljednje dvije godine obavljene 23 kremacije, što nije niti jedna mjesečno. Odnosno, u 2019. godini Boninovo d.o.o., koje za svoje sugrađane dogovara uslugu kremacije sa Zagrebačkim Holdingom (Podružnica Gradska groblja Zagreb), imalo je devet kremacija, a 2020. godine njih pak 14. Brojke su to koje govore u prilog jako malom interesu za ovu vrstu ukopa u odnosu na tradicionalan.

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju DuLista 24. studenog 2021.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist