Aktualno

PROVJERILI SMO Dokle je stigao projekt Aglomeracije?

Potpisivanje ugovorao dodjeli bespovratnih europskih sredstava za projekt Aglomeracije Dubrovnik odvilo se sredinom protekle godine. Odlučili smo provjeriti s Vodovodom u kojoj su fazi projekta vrijednog 880 mili­juna kuna. Dva mjeseca od stavljanja potpisa na ugovor, iz Vodovoda ističu kako su u tijeku završni koraci po pita­nju usklađivanja dokumentacije. Pot­pisivanjem ugovora za projekt, kako naglašavaju, ‘stvoreni su preduvjeti za raspisivanje natječaja’.

— Ali Vodovod je već u pripremnom razdoblju pred potpisivanje pripremao potrebnu dokumentaciju za sve njih – rekli su iz Vodovoda. Tako su, navode dalje, i prije potpisivanja ugovora, od ukupno trinaest tendera, bili raspisaninatječaji za njih četiri, od kojih su dva ugovora koja su se ticala izgradnje pro­čistača pitke vode u Komolcu i nadzora nad tim radovima već i završena (ten­deri 1 i 9).

— Dok je u tijeku realizacija tendera 4 i 11 – izgradnja sustava odvodnje i vodoopskrbe u Mokošici, Štikovici, Malom Zatonu i Orašcu i nadzor nad tim radovima – govore iz Vodovoda.

Početak radova na jesen

Što se tiče ostalih tendera, navode kako je prošlog tjedna objavljeno pret­hodno savjetovanje za tendere 10 i 12. Ti se tenderi odnose na nadzor i uprav­ljanje cjelokupnim projektom. Nave­deno savjetovanje završilo je, ističu, u ponoć 17. veljače. Nakon provedenog prethodnog savjetovanja tenderi idu na provjeru u SAFU (Središnju agen­ciju za financiranje i ugovaranje). SAFU je, podsjetimo, jedno od posredničkih tijela koje ima ulogu provjere izvršenja ugovornih obaveza. Zatim slijedi pro­ces javne nabave.

— Prema dosadašnjim iskustvima, proces odobravanja od strane SAFU-a traje oko mjesec do mjesec i pol dana. Za preostalih sedam tendera u tijeku je izrada dokumentacije o nabavi, a oče­kuje se da će se sve javne nabave biti objavljene kroz travanj i svibanj ove godine. Početak radova po tim tende­rima očekuje se ove jeseni, nakon turi­stičke sezone – navode iz Vodovoda. Podsjetimo, prilikom potpisivanja ugo­vora istaknuto je kako će Aglomeracija trajno riješiti vodoopskrbu i kanaliza­ciju i da će se stati na kraj onečišće­njima mora.

11 tendera

U Vodovodu su Aglomeraciju podijelili na 11 tendera, od kojih je do sada prvi zapravo već neko vrijeme završen jer je bila riječ o pročistaču pitke vode.

— Ostali tenderi su: Izgradnja, rekon­strukcija i sanacija na sustavu javne vodoopskrbe te sanacija na sustavu odvodnje, potom Sanacija na sustavu javne vodoopskrbe, Izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici, Malom Zatonu i Orašcu, Rekonstrukcija na sustavu javne vodo­opskrbe i sanacija na sustavu odvodnje povijesne jezgre, Projektiranje, izgrad­nja i probni rad Upov-a i postrojenja za sušenje mulja te izgradnja podmor­skog ispusta, Institucionalno jačanje, Oprema za redovito održavanje sustava javne vodoopskrbe i sustava odvodnje, Stručni nadzor za ugovore, Upravljanje projektom te na kraju Informiranje i vidljivost, gdje je riječ o obveznoj stavci pri svakom projektu financiranom nov­cima iz EU fondova – navode iz Vodo­voda. Tu su još, dodaju, i dva tendera za nadzore za ove ranije pokrenute projekte izgradnje pročistača i vodoop­skrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici, Malom Zatonu i Orašcu.

mp

Iz tiskanog izdanja DuLista od 17. veljače 2021.

Pročitajte još

CHEF MARIJO CURIĆ ZA DULIST ‘Mislim da će nakon pandemije posjetitelji još dublje poštovati našu industriju’

Iva Dedo

PROMET ZRAČNIH LUKA Dubrovnik je ovog vikenda bio povezan sa sedam međunarodnih destinacija

Dulist

Psihologinja Nanda Kalafatović: OK je ne biti OK u ovakvoj situaciji

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija