Aktualno

PROSVJED PROTIV CENTRA ZA OTPAD ‘Zakucan je čavao u lijes Dubrovačkog primorja i Malostonskog zaljeva’

PROSVJED PROTIV CENTRA ZA OTPAD 'Zakucan je čavao u lijes Dubrovačkog primorja i Malostonskog zaljeva'

Građanske inicijative Srđ je naš i Pravo na zavičaj ovog su petka ispred Gradske vijećnice održali prosvjed zbog Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. Naime, prosvjed je održan uoči potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za ovaj projekt, a kojega potpisuju ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Tomislav Ćorić, direktor Agencije za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Josip Bačić.
-Punih godinu dana tražimo da nam se na uvid da Studija izvodljivosti na kojoj se temelji ovaj projekt. Na njoj se temelji i odobreno financiranje. Punih godinu dana Županija nam negira pravo na pristup informacijama. Kada se krši zakon da nam se odobre podaci iz studije koju financiraju građani imamo pravo sumnjati da se iza ovog projekta kriju velike dubioze. Ako se te dubioze i otkriju, ako se pokaže da ne zadovoljavaju uvjete financiranja od strane EU bojim se da ćemo na kraju ovaj projekt od 400 milijuna kuna morati platiti sami, što je porazno. Plaćamo uništavanje okoliša u Malostonskom zaljevu i Dubrovačkom primorju i skupljamo mješoviti otpad, sve da bi se uhljebilo nekoliko desetaka podobnika – rekao je ispred inicijative Srđ je naš Đuro Capor dodavši kako u 10 godina Agencija za gospodarenje otpadom nije napravila ništa osim što je potrošila 13 milijuna kuna.
-Mislimo da je posebno opasno ovakve projekte nastaviti gurati kad su već doživjeli potpunu propast i kad su se pokazali kao promašaji u slučaju Marčinštine ili Kaštijuna. Građani tamo su uvjereni da su im cijene otpada rasle nekoliko puta, a naravno ekološki problemi zapaljenja su stvari koje ostaju. Županija treba ići u smjeru ‘zero waste-a’, odvojenog razdvajanja i ambicioznog cilja u potpunosti nepostojanja mješovitog otpada u budućnosti, a ne plaćanja skupih, ogromnih postrojenja da bi se plaćala obrada mješovitog otpada koji je onda sam sebi svrhom – rekao je Capor. Istaknuo je i kako je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava raspisan još u prosincu, a na taj je natječaj priložena Studija.
-Županija navodi da oni uopće nemaju prava na nju, a zanimljivo je kako su onda uopće mogli tražiti javna sredstva ukoliko studija nije u njihovom vlasništvu. Sumnjamo da podaci u studiji nisu vjerodostojni, da se te podatke tajilo da bi nas se sve dovelo pred svršen čin i danas potpisalo ovaj ugovor. Tek danas kad je ovaj ugovor potpisan i kad je je zakucan čavao u lijes Dubrovačkog primorja i Malostonskog zaljeva, oni će tu studiju objaviti, a mi ćemo je dobro proučiti – poručio je Capor.

U trenutku dolaska ministra Tomislava Ćorića, Capor mu je doviknuo: ‘Evo grobara Dubrovačkog primorja’.
-Želimo dati do znanja dubrovačkoj i hrvatskoj javnosti da smo protiv izgradnje Centra za gospodarenje otpadom jer nije utemeljen na osnovnim postulatima gospodarenja otpadom. Nije sustavan, ne prilazi mu se seduktivnim principima, ne obrazuje se narod da zna razvrstavati otpad, nego se sve želi uvaliti u Centar za otpad i misle u Hrvatskoj da je to jedini način da se s Centrom rješavaju problemi – navodi Nevenka Đirlić Grošeta iz inicijative Pravo na zavičaj, koja dovodi u pitanje i vlasništvo nad zemljištem. Upitala je i koliko se u Hrvatskoj razvrstava otpad?
-Cijeli svijet može razvrstavati otpad, a mi ne možemo – govori Đirlić Grošeta.
Na prosvjedu su bili i suvlasnici zemljišta, koje nitko, tvrdi Đirlić Grošeta nije obavijestio da se radi Studija izvodljivosti.

 

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist