Kultura

PROSLAVA ODGOĐENA, ALI… 500 godina Sorkočevićeva ljetnikovca u Lapadu

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku obilježava jednu impresivnu obljetnicu: pet stotina godina od završetka izgradnje Sorkočevićeva ljetnikovca u kojemu je smješten. Naime, bogati dubrovački trgovac i vlastelin Petar Sorgo 1521. godine završio je svoj ljetnikovac u Lapadu, izgradivši ga u prepoznatljivo dubrovačkom miješanom gotičko-renesansnom stilu. Sorkočevićev ljetnikovac ne samo što je jedan od najljepših primjera dubrovačke ladanjske arhitekture, nego je, jednako tako, i jedan od najbolje sačuvanih. I dandanas ljetnikovac je uronjen u prekrasan vrt u kojemu se također nalaze kapelica, ribnjak, orsan i lođa.
Pola milenija ovog arhitektonskog dragulja trebalo je biti obilježeno u organizaciji Zavoda HAZU, koji je u ljetnikovcu smješten od 1949. godine, kao posljednji u dugom nizu njegovih stanara, navode iz Zavoda.

Taj važan datum trebao je biti obilježen kroz predavanja znanstvenika iz Zavoda i vođene ture po ljetnikovcu koji bi se tom prigodom otvorio za javnost. Sve navedeno bilo je uvelike pripremljeno već za ovaj rujan, no zbog epidemiološke situacije odlučeno je da se ipak odgodi za iduću godinu.

-U međuvremenu, zainteresiranoj javnosti kao prigodan poklon nudimo klasičnu studiju o Sorkočevićevom ljetnikovcu i kulturi dubrovačkog ladanja, čiji je autor poznati povjesničar umjetnosti i nekadašnji ravnatelj Zavoda Cvito Fisković. Knjiga je prvi put tiskana u izdanju Zavoda daleke 1966., a sada je na stranicama Zavoda u digitalnom obliku predajemo svim ljubiteljima kulturne baštine našega Grada – poručuju iz Zavoda za povijesne znanosti.

Studiju Cvita Fiskovića pogledajte ovdje.

Pročitajte još

Suzvučje sjajnih ansambala Antiphonus i Concerto dei venti očaralo Dvor

Dulist

[ČAROLIJA ZA DJECU!] Premijera glazbeno-scenskog djela Čudesna šuma na Lovrjencu

Dulist

[IZA SCENE] Krvava svadba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija