Sport

PROSLAVA 20 GODINA JK KONAVLE – CAVTAT Bečić: Ne postoji Konavljanin koji nije prošao kroz naš klub

PROSLAVA 20 GODINA JK KONAVLE - CAVTAT Bečić: Ne postoji Konavljanin koji nije prošao kroz naš klub

Judo klub Konavle-Cavtat proslavio je ove srijede 20. rođendan, a na proslavi je 65 judoka polagalo za KYU učeničke pojaseve. Emotivan je bio aktualni predsjednik kluba Sado Bečić, koji se osvrnuo na proteklih 20 godina.

-Dosta puta sam otvarao prvenstva, ali danas sam zaista ushićen. 20 godina je veliko razdoblje i brzo prođe. Mi smo prije službenog osnivanja 2001. imali judo sekciju pri OŠ Cavtat čija ravnateljica je bila Paulina Grbić Glavinja koja je sa Željkom Đapićem, Božom Vragolovom te sa mnom krenula u tadašnjeg načelnika općine Luke Korde i tako je sve počelo. Prve strunjače smo dobili od generala Josipa Lučića koji je tada bio predsjednik Hrvatskog judo saveza – prisjetio Sado Bečić pozdravivši sve nazočne.

Krenuli su od ničega, kazao je. Polako su gradili klub što često nije bilo lako.

– U Konavlima se igrao vaterpolo, tenis i nogomet. Bilo je jako teško uspjeti, međutim polako smo došli na impozantan broj polaznika. Mijenjali su se treneri kao i predsjednici kluba. Osim rezultatski, postali smo diljem Europe i šire poznati po Otvorenom kupu Cavtata koji se održavao na rivi. Imali smo goste iz Ukrajine, Češke, Mađarske, Italije… Poslije završenih borbi najbolje je bilo u kimonu skočiti u more. Frano Herendija, direktor TZ Cavtat nam je rekao da smo najbolji promotori Cavtata jer smo ovdje doveli 500 sudionika. Svi koji su dolazili pitali su kada će se opet moći vratiti. Zahvaljujući načelniku Božu Lasiću dobili smo dva tatamija pa opet možemo početi s organizacijom natjecanja kakva su nekad bila – iznio je Bečić.

Podsjetio se i godine 2004. kada su organizirali natjecanje na Prevlaci.

– Prvi smo otišli na Prevlaku kada je ona integrirana s Republikom Hrvatskom. Organizirali smo prvenstvo, a nije bilo ni struje ni vode. Bio je hangar i megafon preko kojeg je Anita Pucić Prizmić prozivala natjecatelje. Donijeli smo 200 paleta i 200 strunjača za što je bio zaslužan tadašnji predsjednik Đino Kralj. Sve je to ušlo u povijest – rekao je predsjednik kluba.

Njihovi članovi natjecali su se u prvoj judo ligi još 2008. te su ostvarili peto mjesto.

– Imali smo i seniorske prvake kao što je Denis Bečić koji je bio u reprezentaciji Hrvatske. Također, par puta je bio viceprvak u kategoriji do 60 kilograma. Kadetski prvak i viceprvak je bio i Pero Tuka – kazao je i dodao kako će sve ovo o čemu priča izaći u knjizi najesen na kojoj surađuju sa sportskim novinarom Tonćijem Vlašićem.

Judo, naglasio je ovom prilikom, zahvaljujući njihovom klubu, danas u Konavlima ima svoje prepoznatljivo mjesto. Ne postoji osoba u Konavlima koja kroz njega nije prošla pa tako i MMF borci Ante Delija, Karlo Caput te nogometaš Baldo Cicijelj.

– Kroz klub smo trenirali i policajce te radili fizičke pripreme za Zvonimir Security. Dolaskom Matka Klarića 2010. napredovali smo dalje pa smo počeli raditi u grupama i sad ih imamo tri od najmlađeg uzrasta preko srednjih do najstarijih – istaknuo je Sado Bečić i otkrio kako je zbog mladih snaga puno puta razmišljao okačiti kimono o klin, međutim oni mu to nisu dozvoljavali što mu i nije teško palo jer mu je judo u krvi.

Nakon uvodnih riječi Bečića uslijedila je podjela zahvalnica nekadašnjim članovima, tajnicima, predsjednicima te svim ostalim zaslužnim za uspjeh Judo kluba Konavle – Cavtat kroz posljednja dva desetljeća. Dobili su ih dosadašnji predsjednici kluba Božo Vragolov, Stijepo Miljanić i Đino Kralj, bivša ravnateljica OŠ Cavtat Paulina Grbić Glavinja, tajnik Zajednice športova Konavala Ivan Kralj, Dubrovačko-neretvanska županija, Dječji vrtić Cavtat, OŠ Cavtat, Lukša Glavinja, OŠ Gruda, Marko Sentić, inače trener kluba, Željko Đapić i tajnik kluba Niko Đurković te načelnik susjedne Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.

Pročitajte još

SVI U GRUŽ! Jugaši dočekuju Primorje u prvoj polufinalnoj utakmici Prvenstva Hrvatske

Dulist

DAN SPORTA U OŠ MOKOŠICA Održana natjecanja u graničaru i atletici

Dulist

[FOTO] MEĐUŠKOLSKA RAGBI LIGA Najuspješniji učenici Mokošice i Župe dubrovačke

Dulist