Aktualno

Proračun TZ-a 17,2 milijuna kuna

Proračun TZ-a 17,2 milijuna kuna

Na 2. sjednici Skupštine gradskog TZ-a donesen je drugi ovogodišnji rebalans proračuna, a prokomentirani su i rezultati godine na isteku.

Kako je istakla direktorica TZ-a Romana Vlašić, drugi ovogodišnji rebalans donesen je zbog povećanih prihoda iz boravišne pristojbe. Tako proračun za 2013. godinu na kraju iznosi 17,717,775 kuna, a planirani proračun u idućoj godini iznosi 17,277,750 kuna.
– Redovito izvršavamo svoje obveze i pratimo naplatu prihoda. U ovom trenutku na računu imamo milijun kuna – kazala je Vlašić, dodavši kako TZ-u u 2014. godini uz uobičajene zadatke, predstoji i izrada nove internetske stranice, ali i novog promotivnog filma o Dubrovniku.

Predsjednik TZ-a, gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako su prihodi na istoj razini, a ako dogodine bude blagi porast da će biti zadovoljni.
– Grad živi u simbiozi privatnog i javnog sektora, postajemo vankategorijski u mnogo čemu – dodao je Vlahušić.

Direktorica Vlašić iznijela je i rezultate ankete o zadovoljstvu posjetitelja, provedene od kolovoza do listopada u sedam ureda TIC-a.
– Većina posjetitelja mlađa je od 50 godina. Imali smo 13 posto 'ponavljača' koji su već prije posjetili Dubrovnik, a najviše ih ej iz Norveške, Italije i Irske. Do tri noći u Dubrovniku provede 43 posto turista, a riječ je o mlađoj populaciji. Većina turista smještena je u privatnom smještaju, a vrijedi dodati kako Britanci i Nijemci preferiraju hotele. Po ukupnoj ocjeni, iskustvo iznad očekivanja imalo je 58,1 posto posjetitelja, a u skladu s očekivanjima 39,83 posto. Individualno nam dolazi 83 posto posjetitelja, stariji stižu uglavnom agencijama, a velik udio turista stiže nam po preporuci rodbine i prijatelja. Što se tiče dnevne potrošnje, najviše turista potroši od 30 do 100 eura, dok jednodnevni posjetitelji potroše do 30 eura. Naši posjetitelji najveće nezadovoljstvo istakli su po pitanju javnog prijevoza, shoppinga i odnosa cijene i kvalitete. Čak 84 posto anketiranih reklo je kako će se vratiti u Dubrovnik – istakla je Vlašić.

Članovi skupštine kao problem su istakli sve jaču propagandu Dubrovnika kao grada zagušenog cruising gostima, pad zračne povezanosti, slabe mogućnosti za shopping. Gradonačelnik Vlahušić potom je uzeo riječ i u svom stilu najavio puno novosti u idućoj godini.
– Našim posjetiteljima ponudit ćemo deset muzeja za 60 kuna, od Kneževog dvora do Svete Klare i Lazareta. Na cestama ćemo uvesti veći komunalni red uvođenjem slalomskih zastavica. Što se tiče cruisera, znamo da ćemo iduće godina imati 12 posto manje putnika jer je Carneval Cruises otkazao Europu, a MSC dio brodova prebacio na Split. Kad je riječ o autobusima, u ovoj sezoni su autobusi preko Pila prošli 37200 puta, nije ni čudo što nam je Zagrebačka ulica onakva kad oni koče, a puni su putnika. Njima ćemo smanjiti cijenu sa 750 na 400 kuna, ali ćemo naplaćivati i pune i prazne buseve – istaknuo je Vlahušić te nastavio:

– Problem je avioprijevoz, nama je to neprihvatljivo. Morat ćemo imati svoje rješenje, jer više nema monopola u zračnom prijevozu, na snazi je Open Sky. Ne možemo čekati da nam drugi skroji kapu. Država, Zraččna luka i Grad, svi izdvajaju za zračni prijevoz, ukupno 70 milijuna kuna. Dajmo još 10 milijuna i naručimo čarter iz Prištine ili Beča. Moramo se otvoriti tržištima, Kini, SAD-u, posebno Brazilu.Iduće godine je Svjetsko prvenstvo tamo, Dubrovnik mora biti prisutan. Moramo znati, kad Dubrovnik putuje onda i zarađuje. U pregovorima smo i s HNS-om i predsjednikom Davorom Šukerom, želimo realizirati zahtjevan projekt kojeg ćemo predstaviti krajem siječnja „Spektakl u Brazilu, Brazil u Dubrovniku“ – kazao je Vlahušić.

– Ove zime nastavljamo s radovima. Petra Krešimira IV, Uvala lapad, Pile. Do lipnja ćemo urediti sedam lađa u Lazaretima, skolpit ćemo ugovor sa Svetom Klarom za virtualni projekt VISIA, završavamo s kupovinom Čingrije i u idućih mjesec ili dva slijedi natječaj. U Lazaretima ćemo imati trg turističko-komercijalne namjene, a tamo imamo i osam objekata koje ćemo namjeniti za trgovinu. Kravate Croata dovodimo u tvrđavu Svetog Luke, a očekujemo i shopping centar na 5400 kvadratnih metara na garaži. Otvara se prostor do Doma zdravlja, na Stanici lapad imat ćemo proširenu pješačku zonu, to će biti gotovo do Uskrsa – izjavio je Vlahušić pa zaključio:

– Ne smijemo biti opijeni ovim rezultatima. Ovi rezultati nisu dobri jer uvijek mogu biti bolji!

Pročitajte još

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist

NIKOLINA FARČIĆ O DUBINI: Izlazili smo im u susret. Dužni su TUP-u više od 38 tisuća eura

Dulist