Aktualno

PROMOCIJA NA IZRAELSKOM TRŽIŠTU Sviđa li vam se ‘Židovska tura u Dubrovniku?’

Povodom promocije Dubrovnika na izraelskom tržištu i pokretanja zračne povezanosti između Tel Aviva i Dubrovnika, Turistička zajednica grada Dubrovnika snimila je video o bogatom židovskom naslijeđu u Dubrovniku. Cilj petominutnog videa je predstaviti židovsku povijest Dubrovnika i Dubrovačke Republike te ukazati na iznimno dugotrajnu i neraskidivu vezu Grada sa svojim židovskim stanovništvom. Video je predstavljen na hebrejskom jeziku, uz engleski titl, a autor i voditelj je dugogodišnji vodič i član Židovske općine Dubrovnik, Matija Singer.

Promotivni video je namijenjen za promociju na društvenim mrežama na izraelskom tržištu te također za distribuciju izraelskim turističkim agencijama, zrakoplovnim prijevoznicima i ostalim partnerima putem Veleposlanstva RH u Izraelu te preko dubrovačkih hotelijera, agencija i Zračne luke Dubrovnik, koji video mogu proslijeđivati svojim izraelskim partnerima.

Dubrovnik će od početka srpnja biti povezan s Izraelom direktnim letovima iz Tel Aviva zrakoplovnim prijevoznicima Croatia Airlines i Arkia Airlines. Arkia Airlines bi trebala povezivati Tel Aviv i Dubrovnik ponedjeljkom i petkom od 2. srpnja do 29. listopada, a Croatia Airlines dva puta tjedno od 15. srpnja.

U 2019. godini, izraelski turisti u Dubrovniku su ostvarili 6322 dolaska i 19481 noćenja, a budući da je Izrael jedna od najprocijepljenijih zemalja svijeta te pozicioniranjem Hrvatske na zelenu listu na tom tržištu, uvođenjem zračne veze, promidžbom i putem promotivnog videa o doprinosu židovskog kulturno-povijesnog naslijeđa dubrovačkom napretku kroz povijest, očekuje se pozitivan rast turističkog prometa s izraelskog tržišta.

Židovski latinist i humanist, poznati pjesnik Didak Pir (također poznat kao Isaia Cohen), rođen u Portugalu, živio u Dubrovniku 50 godina svog života u 16. stoljeću, svojim opusom zauzima zapaženo mjesto u okvirima cjelokupnog europskog latinizma, a pisao je djela koja su neizmjerno važan izvor za proučavanje kulturnog života Grada i Republike tijekom 16. stoljeća. Svetom Vlahu i Dubrovniku, koji su predstavljali nepresušan izvor inspiracije slavnom humanistu, posvetio je velik broj djela, a jedni od njegovih mnogobrojnih stihova su:

‘O tebi pjevam, prečasni Vlaho, o djelima Tvojim
Govorim slavnim, o bitkama dičnim, plemenitoj smrti…’

‘Ovo što promatraš, stranče, ovaj Dubrovnik moćni,
Naslika s poteza par vještog slikara kist.
Ovo je crkva Djevice, ovo zgrada Senata;
Svetoga Vlaha tu vidiš li pozlaćen tron?’

Pročitajte još

PRAVILA OD 1. KOLOVOZA U NJEMAČKOJ Na novoj korona karti Hrvatska najbolje prošla

Dulist

ZAŠTO NE RADI HOTEL ŠIPAN? Mještani nezadovoljni, a vlasnici tvrde kako im se ne isplati otvoriti

Iva Dedo

KOLONE SU KILOMETARSKE Udarni je vikend na hrvatskim cestama!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija