Aktualno

PROMOCIJA NA IZRAELSKOM TRŽIŠTU Sviđa li vam se ‘Židovska tura u Dubrovniku?’

PROMOCIJA NA IZRAELSKOM TRŽIŠTU Sviđa li vam se 'Židovska tura u Dubrovniku?'

Povodom promocije Dubrovnika na izraelskom tržištu i pokretanja zračne povezanosti između Tel Aviva i Dubrovnika, Turistička zajednica grada Dubrovnika snimila je video o bogatom židovskom naslijeđu u Dubrovniku. Cilj petominutnog videa je predstaviti židovsku povijest Dubrovnika i Dubrovačke Republike te ukazati na iznimno dugotrajnu i neraskidivu vezu Grada sa svojim židovskim stanovništvom. Video je predstavljen na hebrejskom jeziku, uz engleski titl, a autor i voditelj je dugogodišnji vodič i član Židovske općine Dubrovnik, Matija Singer.

Promotivni video je namijenjen za promociju na društvenim mrežama na izraelskom tržištu te također za distribuciju izraelskim turističkim agencijama, zrakoplovnim prijevoznicima i ostalim partnerima putem Veleposlanstva RH u Izraelu te preko dubrovačkih hotelijera, agencija i Zračne luke Dubrovnik, koji video mogu proslijeđivati svojim izraelskim partnerima.

Dubrovnik će od početka srpnja biti povezan s Izraelom direktnim letovima iz Tel Aviva zrakoplovnim prijevoznicima Croatia Airlines i Arkia Airlines. Arkia Airlines bi trebala povezivati Tel Aviv i Dubrovnik ponedjeljkom i petkom od 2. srpnja do 29. listopada, a Croatia Airlines dva puta tjedno od 15. srpnja.

U 2019. godini, izraelski turisti u Dubrovniku su ostvarili 6322 dolaska i 19481 noćenja, a budući da je Izrael jedna od najprocijepljenijih zemalja svijeta te pozicioniranjem Hrvatske na zelenu listu na tom tržištu, uvođenjem zračne veze, promidžbom i putem promotivnog videa o doprinosu židovskog kulturno-povijesnog naslijeđa dubrovačkom napretku kroz povijest, očekuje se pozitivan rast turističkog prometa s izraelskog tržišta.

Židovski latinist i humanist, poznati pjesnik Didak Pir (također poznat kao Isaia Cohen), rođen u Portugalu, živio u Dubrovniku 50 godina svog života u 16. stoljeću, svojim opusom zauzima zapaženo mjesto u okvirima cjelokupnog europskog latinizma, a pisao je djela koja su neizmjerno važan izvor za proučavanje kulturnog života Grada i Republike tijekom 16. stoljeća. Svetom Vlahu i Dubrovniku, koji su predstavljali nepresušan izvor inspiracije slavnom humanistu, posvetio je velik broj djela, a jedni od njegovih mnogobrojnih stihova su:

‘O tebi pjevam, prečasni Vlaho, o djelima Tvojim
Govorim slavnim, o bitkama dičnim, plemenitoj smrti…’

‘Ovo što promatraš, stranče, ovaj Dubrovnik moćni,
Naslika s poteza par vještog slikara kist.
Ovo je crkva Djevice, ovo zgrada Senata;
Svetoga Vlaha tu vidiš li pozlaćen tron?’

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist