Grad

PROMJENE ZA TAKSISTE Vlahušić donosi odluku svjestan da je u mogućem prekršaju

vlahusic kolegij 23 09

Dubrovačke taksiste ponovno čekaju promjene. Prema prijedlogu gradonačelnika, ako ga usvoje gradski vijećnici, morat će uvesti novu tarifu za – Dubrovčane.

Građani će se tako voziti jeftinije uz predočenje odgovarajuće iskaznice – za start će plaćati 18 kuna, a vožnja po kilometru bi trebala biti 6 kuna. No, Vlahušić donosi odluku za koju već sada sumnja da bi mogao biti u prekršaju. Naime, sporno je na koji će način Dubrovčani u taksi vozilima ostavriti popust – predočenjem osobne iskaznice, pokaza, dubrovačke kartice ili neke druge kartice. Za sad će to biti osobna iskaznica, ali…

– Popust građani Dubrovnika ostvaruju uz predočenje odgovarajuće iskaznice. Je li to osobna iskaznica, pokaz, dubrovačka kartica – tu nismo sto posto sigurni da nismo u nekom prekršaju, za sad vrijedi osobna iskaznica dok nam netko to ne pokuša osporiti – objasnio je Vlahušić.
Zanimljivo je i kako će gradonačelnik, pročelnik Perić te ostali članovi povjerenstva koji će pratiti kršenje odluke glumiti detektive. Jer postavljeno je pitanje kako će građani dokazati da im taksist nije htio uključiti tarifu 2. Sve je ostavljeno na procjenu povjerenstva kome će vjerovati – taksistu ili građaninu.

Druga novina je uvođenje centralnog sustava za naručivanje.
– Taksi mora imati ugrađen uređaj koji je putem interneta uvezan u zajednički sustav autotaksi prijevoza kojim se omogućava naručivanje autotaksi usluga. Ne ulazeći koji će sustav biti svi će morati biti povezani u jedinstveni sustav naručivanja. Nema više dvije udruge. Mi određujemo pravila igre. Grad je uređaje već unaprijed platio jer smo im smanjili naknadu – objasnio je Vlahušić. Uz sve to taksisti će ‘morati biti uredno odjeveni’, a u sezoni će morati nositi bijelu košulju ili polo majcu, uz istaknutu akreditaciju s imenom i prezimenom.

Na svako taksi stajalište stavit će se i rampa na daljinsko upravljanje kako bi taksistima, koji krše odluke Grada, i kojima će se zbog toga privremeno moći oduzeti dozvola na razdoblje od 7, 15 i 30 dana isključiti daljinski, uz naplatu novačne kazne.

A onda je krenuo spin:
– Za ovakvo nešto ne očekujem punu potporu Gradskog vijeća, jer dio gradskih vijećnika ni dosad nije pokazao spremnost voditi računa o interesu grada Dubrovnika, građana, i o uvođenju reda nego su vodili računa o neredu. Da vidimo hoće li netko reći da ne želi da Dubrovčani plaćaju povoljnije cijene te da potom izađe pred građane i kaže: To je moj politički stav – rekao je na kolegiju ususret Gradskom vijeću Andro Vlahušić.

Pročitajte još

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist