Aktualno

“Prometna rješenja donijeti konsenzusom”

"Prometna rješenja donijeti konsenzusom"

Županijska komora Dubrovnik na čelu s predsjednicom Terezinom Orlić smatra kako se prijelazna rješenja povezivanja juga s ostatkom zemlje trebaju donijeti koncenzusom.

Stoga je Komora o novim rješenjima Ministarstva prometa zatražila i mišljenje gospodarstvenika, na koje će se promjene najviše i odnositi. Tim povodom Terezina Orlić uputila je priopćenje za javnost:

– S obzirom na više varijanti koje je Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture ponudilo kao prijelazno rješenje za unutarteritorijalno povezivanje Dubrovačko-neretvanske županije radi gospodarskog prometa nakon 1. srpnja 2013. godine, a koje su iznesene na sastanku ministra Siniše Hajdaša Dončića s predstavnicima lokalne vlasti Dubrovačko-neretvanske županije, Županijska gospodarska komora, o svemu je zatražila mišljenje svojih članova, gospodarstvenika, na koje će se
promjene najviše i odnositi.
 
Naime, na predavanjima koje je Županijska gospodarska komora u nekoliko navrata organizirala na temu utjecaja Schengenskog režima na hrvatsko gospodarstvo, a koju su obrazlagali stručnjaci koji su sudjelovali u Pregovorima, gospodarstvenici su upoznati s onim što ih čeka nakon ulaska Hrvatske u EU, poglavito ako se do tada ne iznađe adekvatno rješenje za prometno povezivanje sjevernog i južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Temeljem rasprava vođenih do krize, Županijska gospodarska komora je zastupala stav prema kojem je izgradnja Pelješkog mosta jedino pravo rješenje teritorijalnog povezivanja, ostvarivo do ulaska Hrvatske u EU. No u novonastalim okolnostima postalo je jasno da će izgradnja mosta biti moguća jedino iznalaženjem investicijskog partnera i omogućavanja najma odnosno koncesije i da se nužno prikloniti i jednom od predloženih rješenja, onom najpovoljnijem za gospodarstvenike.
 
Stoga je Komora pozvala gospodarstvenike da se o predloženim rješenjima Ministarstva izjasne do 2. srpnja. Pri tom Komora zastupa stav da se o prijelaznom rješenju treba odlučiti konsenzusom između Vlade RH i lokalne vlasti, prvenstveno vodeći računa o gospodarskim interesima – zaključila je Orlić.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist