Grad

PROJEKT OD SKORO POLA MILIJUNA KUNA Krenuli radovi na pješačkom prijelazu na Nuncijati

PROJEKT OD SKORO POLA MILIJUNA KUNA Krenuli radovi na pješačkom prijelazu na Nuncijati

Započeli su radovi na izgradnji i uređenju nogostupa na državnoj cesti na Nuncijati. Preduvjet je to, istaknuli su iz Gradske uprave, za označavanje pješačkog prijelaza te ugradnju semafora i odgovarajuće opreme za ovaj pješački prijelaz.

Ovo je prva faza radova koji bi trebali biti završeni do 26. lipnja, a planirano je da svi preostali radovi, uključujući ugradnju semafora i iscrtavanja pješačkog prijelaza na Nuncijati, završe do kraja mjeseca lipnja. Novi pješački prijelaz sa semaforima smjestit će se istočno od postojećeg ulaza u naselje Nuncijata kod spoja državne ceste D8 i Ulice Đura Basaričeka te će se dodatno urediti i spoj ceste s ovom ulicom, odnosno prilagoditi postojeći skalini.

Za vrijeme trajanja radova, naglasili su iz Grada Dubrovnika, vrijedit će privremena prometna regulacija, prolaz će biti omogućen naizmjenično jednom prometnom trakom, uz regulaciju semaforima. Kako bi se što manje utjecalo na protok prometa, radovi će ujutro kretati oko 8 sati i 30 minuta, nakon vršne jutarnje gužve te će se po završetku dnevnih radova oko 16 sati uklanjati privremena prometna signalizacija.

Na ovaj način Grad Dubrovnik riješit će dugogodišnji problem stanovnika Nuncijate koji nisu imali adekvatno označen prijelaz preko ceste koja prolazi rubnim dijelom naselja i koja je pod ingerencijom Hrvatskih cesta. Na inicijativu Grada i u dogovoru s Hrvatskim cestama, Grad Dubrovnik financirao je prometni elaborat kojeg je izradio Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te ishodio potrebne suglasnosti, a financirat će i građevinske radove, dok će Hrvatske ceste financirati potrebnu opremu i signalizaciju.

Inače, kako je DuList pisao početkom svibnja, predviđena vrijednost izrade pješačkog prijelaza na Nuncijati je 490 tisuća kuna. Već godinama, dolazak do Nuncijate za pješake izgleda kao ‘prava lutrija’. Prelasci na drugu stranu ceste nekad se čine nemogućima, a to legalno napraviti ne dolazi u obzir jer nigdje od Mosta dr. Franja Tuđmana pa do same Nuncijate nema ocrtanog pješačkog prijelaza. Pisali smo tako, među ostalim, u reportaži iz 2019. godine. Stanovnici hodaju uz cestu, a vozila ih redovno zaobilaze i sviraju im ne bi li ih upozorili da pripaze. Riječ je, naime, o magistrali, svako malo negdje je zavoj u kojem automobili ‘projure’ tik do pješaka. Dosta njih ne poštuje ograničenja brzine. Na magistrali je i jako bučno pa osim što se zbog nepreglednosti uopće ne može vidjeti ide li vam automobil iz oba smjera ususret, ne može ga se također ni čuti. Ne možemo ni zamisliti kako je malodobnoj djeci koja svaki dan pretrčavaju magistralu nekoliko puta. Tada su nam se požalili stanovnici kako stalno šalju apele, a rješenja nema. I kako su im godinama obećavali pothodnik. Od pothodnika ništa. Možda se u ovoj godini iscrta ‘zebra’.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist