GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Potpisan ugovor o izgradnji druge etape Groblja Dubac

Direktor Groblja Dubac Đuro Lonza prošlog je utorka u zgradi Općine Župa dubrovačka potpisao ugovor s izvođačem radova tvrtkom Trag i stručnim nadzorom, tvrtkom Trames za drugu etapu izgradnje groblja Dubac koja uključuje gradnju 1686 grobnica. Potpisivanju su nazo­čili i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje pro­jektima Paula Pikunić Vugdelija te načelnik Općine Župa dubrovačka Sil­vio Nardelli. Gradonačelnik Franković osvrnuo se na proteklih desetak godina u kojima su dva najveća komunalna problema za građane Grada Dubrov­nika bili nedostatak pročistača za vodu i grobnih mjesta. Nakon izgradnje pro­čistača, izrazio je zadovoljstvo ulaskom projekta Groblja Dubac u završnu fazu i skorim početkom radova na korist stanovnika Grada Dubrovnika i Župe dubrovačke. Rok za završetak grad­nje grobnica je 18 mjeseci, a za dese­tak dana očekuje se početak gradnje. Rečeno je kako su javne nabave za izvođača i nadzor trajale skoro tri mjeseca te nije bilo žalbi.

-Druga etapa obuhvaća izgradnju 1686 grob­nih mjesta s popratnim objektima, ali ne uključuje izgradnju glavne poslovne zgrade i kapelice. Nadam se da ćemo u narednih 18 mjeseci dobro i uspješno surađivati, da ćemo projekt uspješno privesti kraju i da neće biti nekih pro­blema iako nas čeka izazovnih 18 mje­seci po pitanju rokova i po pitanju nestabilnog tržišta, cijena materijala i svega što nas zadnjih mjeseci tišti – istaknuo je direktor Đuro Lonza. Izvi­jestio je i o postupcima dodjele grobnih mjesta koji su prethodili raspisivanju javne nabave.

-Dosad smo donijeli 1486 rješenja, koje se odnose na ukupno 1280 grobnih mjesta. Ukupno zaduže­nje prema našim sugrađanima je bilo 67 milijuna i 400 tisuća kuna, a napla­tili smo 64 milijuna i 550 tisuća kuna, što je dobar postotak naplate i što nam je omogućilo kretanje u izgradnju druge etape – rekao je Lonza.

Općina Župa dubrovačka i Grad Dubrovnik dosada su u projekt uložili 94 milijuna kuna.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Pred izdavanjem lokacijska dozvola za prometnicu iza ‘Kineskog zida’

Nakon što je izrađenidejni pro­jekt za izgradnju javne prometnice s uzdužnim parkiralištem na predjelu gradskog naselja Montovjerna, Grad Dubrovnik uputio je i zahtjev za izda­vanje lokacijske dozvole za ovu cestu. Riječ je o novoj prometnici kroz nase­lje, iza zgrada ‘Kineskog zida’, koja će rasteretiti promet ovog dijela Monto­vjerne. Trasa je ucrtana u GUP Grada Dubrovnika. Spojna jednosmjerna gradska prometnica povezat će Ulice Mihajla Hamzića i kneza Branimira, čiji se kolnik i nogostup trenutačno kori­ste i za parkiranje i za dvosmjerno pro­metovanje vozila. Na taj način dobit će se kružni protok oko zgrada i dodatna parkirališna mjesta. Novoplanirana prometnica dužine je oko 630 metara, minimalne širine kolnika 3 i pol metra, s jednostranim nogostupom širine 1,6 metara i novih 30 parkirališnih mjesta, na predjelima gdje terenske prilike to dopuštaju. Kroz trup prometnice polo­žit će se potrebna komunalna infra­struktura – kolektor oborinske odvod­nje, vodoopskrbni cjevovod, nova instalacija javne rasvjete i distributivna telekomunikacijska kanalizacija. Po ishođenju lokacijske dozvole potrebno je pristupiti parcelaciji i izvlaštenju, što je preduvjet za podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole.

Samom realizacijom ovog projekta značajno će se poboljšati promet ovog dijela grada.  

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 8. lipnja 2022.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist