Grad

PROJEKT DIMAND Franković: ‘Moramo ulagati u bolju opremljenost i spremnost žurnih službi’

U sklopu europskog projekta DiMaND u kojem Grad Dubrovnik sudjeluje kao projektni partner, gradonačelnik Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž nazočili su ove srijede završnom sastanku u sklopu dvodnevne radionice usmjerene prema daljnjim poboljšanjima međunarodne i regionalne suradnje u smislu reagiranja na prirodne katastrofe.

Dubrovački gradonačelnik Franković u svom je obraćanju prvotno pozdravio organizatore i sudionike druge po redu radionice pod nazivom ‘2nd DiMaNd workshop on municipalities role in HNS and volunteer coordination’.Gradonačelnik je u ovoj prilici naglasio kako ovakva radionica ima izuzetan značaj poradi mogućnosti razmjene iskustava i odgovornog postupanja pripadnika interventnih službi tijekom i nakon mogućih prirodnih nepogoda.

-S obzirom na povijest i činjenicu kako se Dubrovnik nalazi u seizmički aktivnom području, važno je da budemo svjesni ozbiljnosti i mogućnosti pojava prirodnih katastrofa. Moramo konstantno nadograđivati i ulagati u bolju opremljenost i spremnost žurnih službi i brojnih volontera (Crvenog Križa, vatrogasnih postrojbi) kako bi pravovremeno mogli odgovoriti na krizne situacije i pritom sačuvati sigurnost. Zahvalan sam na ukazanoj prilici da Grad Dubrovnik sudjeluje kao jedan od projektnih partnera u europskom projektu DiMaND, te da zajedničkim aktivnostima i suradnjom dosegnemo visoku razinu pripremljenosti u budućim vremenima – kazao je gradonačelnik Franković.

Prisutnima se također obratio i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Damir Trut koji se u sklopu svoje prezentacije osvrnuo na protekla događanja vezana za prirodne katastrofe točnije potres koji je zadesio Sisačko-moslavačku županiju i operativne akcije koje su poduzete kako bi stanovništvo navedenog područja ostalo sigurno. Pomoćnik ministra Trut iskazao je zadovoljstvo reagiranjem i djelovanjem žurnih službi, koje su pokazale solidarnost i spremnost.

Osim predstavnika Grada Dubrovnika i Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci koji su sudjelovali na dvodnevnoj radionici kao partneri u sklopu projekta DiMaND, ostali partneri odnosno sudionici radionice dolaze iz sedam zemalja: Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije.

Podsjetimo, projekt DiMaND sufinanciran je kroz Program Mehanizama Unije za civilnu zaštitu koji koordinira i provodi Europska komisija. Glavni cilj projekta je razmjena iskustava u aktivnostima pripremljenosti i kvalitetne opremljenosti u slučajevima humanitarne koordinacije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 341,608.20 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 42.158,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske unije.

Pročitajte još

Od sutra izmjene u gradskom voznom redu

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Na Sveučilište u Dubrovniku upisano 217 studenata, najveći interes za studij hotelijerstva

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija