Aktualno

PROJEKT ‘ADRIGREEN’ Zračna luka i Lučka uprava povezuju se ‘zelenim’ rješenjima

PROJEKT 'ADRIGREEN' Zračna luka i Lučka uprava povezuju se 'zelenim' rješenjima

Projekt Adrigreen na konferenciji za medije predstavili su Dario Barbarić, voditelj projekta za Lučku upravu Dubrovnik i Hrvoje Spremić, voditelj projekta za Zračnu luku Dubrovnik u utorak ujutro u prostorima Lučke uprave Dubrovnik.

– Ovo nam je već treći zajednički projekt s Lučkom upravom Dubrovnik. Adrigreen je projekt koji je vezan uz razvijanje zelenih i intermodalnih rješenja pri povezivanju luka i zračnih luka na Jadranu. Također u sklopu Adrigreen projekta bit će napravljene detaljne analize i studije utjecaja na okoliš svih projektnih partnera. Provest će se identificiranje kroz internacionalnu studiju postojećih rješenja za povezivanje luka i zračnih luka s ciljem nalaženja tehnoloških rješenja što učinkovitijeg prijevoza i smanjenja emisije stakleničkih plinova u okoliš – istaknuo je Spremić.

Projekt Adrigreen financira se u sklopu Interreg projekta usmjerenog bolju suradnju hrvatskih i talijanskih luka i zračnih luka radi većeg protoka putnika tijekom turističke sezone i što manjeg utjecaja na okoliš. Istraživanja za uspostavljanje rješenja za održivi razvoj su glavna svrha projekta, za što je osiguran budžet od nešto više od 2 milijuna i 100 tisuća eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, od čega Lučka uprava Dubrovnik raspolaže sa 178 tisuća eura, a Zračna luka Dubrovnik s 220 tisuća eura. Bespovratna sredstva čine 85 posto budžeta, a najveći dio je namijenjen za nabavu vozila na električni pogon.

– Intermodalni prijevoz znači smanjenje opterećenja cestovnog prijevoza gdje se koriste motorna vozila koja proizvode stakleničke plinove, u korist alternativa kao što su zračni, pomorski i željeznički prijevoz. Nedostatak naših destinacija je upravo u slaboj integraciji različitih vrsta prijevoza, a cilj ovog projekta je kroz akcijski plan i znanstvenu analizu iznaći rješenja koja bi poboljšala tu interakciju – rekao je Barbarić.

Od hrvatskih partnera u projekt su uključeni Lučka uprava Dubrovnik, Zračna luka Dubrovnik, Županijska lučka uprava Pula, i Zračna luka Pula koja je i lead partner, uz još šest partnera iz Italije, dok znanstveno vodstvo osigurava Sveučilište iz Marchea u Anconi, napomenuo je Barbarić. Za financijske poslove zadužena je Ana Kesovija, dok je za komunikacijsko-administrativne poslove zadužena Kristina Laptalo.

Projekt će trajati više od dvije godine, u razdoblju od početka siječnja 2019. do kraja siječnja 2021, i dio je strateških ciljeva Europske unije za smanjenje utjecaja na klimatske promjene i povećanje energetske učinkovitosti donesenih krajem 2008. godine, naglasio je Barbarić.

Pročitajte još

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist