Kultura

Prof. Stojan male Getaldiće povela u povijesnu šetnju Gradom

Prof. Stojan male Getaldiće povela u povijesnu šetnju Gradom

U Osnovnoj školi Marina Getaldića u petak se održalo pravo povijesno putovanje kroz Dubrovačku Republiku. Učenike je na putovanje povela sveučilišna profesorica, povjesničarka i književnica Slavica Stojan koja je svoj dubok trag ostavila u brojnim knjigama i znanstvenim radovima te slikovnicama za djecu.

Učenici su pripremili uvodni program u kojem su učenici dramske grupe prikazali isječak iz života Marina Getaldića pod mentorstvom profesorice Ane Lokas, a skladbu ‘Allegro’ J. H.Fiocca na violini je izvela učenica, ujedno i dječja gradonačelnica Grada Dubrovnika, Karmen Begić uz pratnju pijanista Alberta Frke.

Slavica Stojan je učenicima ispričala ponešto o svom radnom mjestu u Zavodu za povijesne znanosti HAZU te prikazala povijesne zapise i dokumente u koje inače nemaju tako često priliku zaviriti. Kroz predavanje se dotaknula najvažnijih činjenica i povijesnih detalja vezanih uz dubrovačku povijest. Uspješnost Dubrovačke Republike može se prepoznati i kroz moto ‘Mir, red i rad’ koji je nekoliko puta ponovila književnica kako bi naglasila vrijednosti koje su slijedili stari Dubrovčani. Zanimljivim pričama približila je trgovce, diplomate, arhitekte, zidare, brodograditelje, vlastelu, pučane i dubrovačke dječake. Pokazala je i materijale u koje se odijevao sam knez, ali i način na koji su se kažnjavali neposlušni učenici. Na samome kraju predavanja književnica je školskoj knjižnici poklonila i nekoliko svojih djela.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist