Kultura

PRIRODOSLOVNI MUZEJ U METKOVIĆU Tajni bogati svijet na dohvat ruke

Prirodoslovni muzej u Metkoviću, smješten u zgradi nekadašnje stanice Duhanske stanice ‘Vaga’, otvoren je u srpnju ove godine i, uz Arheološki muzej Narona u Vidu i još nekoliko manjih lokaliteta, pravi je kulturni biser neretvanskog kraja i istinska atrakcija juga Hrvatske.

Pri osmišljavanju muzejskog prostora (ukupna vrijednost projekta iznosi oko 25 milijuna kuna) na više od 700 metara četvornih velik naglasak je stavljen na multimediju i interaktivnu komunikaciju. Autori su pravilno zaključili kako se kroz nove tehnologije može na najbolji, a smislen način predstaviti biološko bogatstvo delte Neretve. Muzej je bogat upravo takvim sadržajima, koji od posjetitelja izaziva znatiželju i pobuđuje ga na istraživanje. Zidni ‘touch screen’, razni displayi i diorame, video projekcije prstenovanja, audio slušaonice ptičjeg pjeva, brojne ladice koje nude dodatni sadržaj, pozivaju na interakciju posjetitelja. Posebno je zanimljiva replika aerodromske informativne ploče ‘Dolasci – Odlasci’, na kojoj se mogu vidjeti točna razdoblja i radijus migracija pojedinih vrsta ptica, dok je za neke vrste naznačen ‘Otkazan let’. U aerodromskom stilu uređen je i dio s pticama selicama, gdje je velika vitrina osmišljena kao eskalatori prema izlaznim vratima aerodroma.

Inače, prva dvorana muzeja posvećena je nekadašnjoj Ornitološkoj zbirci, koju je osnovao hrvatski ornitolog dr. Dragutin Rucner i godinama vrijedno obogaćivao uz pomoć stotinjak neretvanskih lovaca darovatelja. U muzeju se čuva originalna vitrina iz 19. stoljeća. Gotovo 90 posto preparata u muzeju učinio je baš Rucner. Kad je zbirka otvorena za javnost 1952. godine sastojala se od čak 240 prepariranih ptica i bila je među najvećima u Europi, a zbirka je danas sastavni dio stalnog postava.

Posjetitelji muzeja kroz jedan đir mogu na vrlo zanimljiv način upoznati bujni život u neretvanskoj delti i to kroz devet cjelina u kojima su predstavljeni flora i fauna različitih staništa delte Neretve: rijeka, močvara, makije, stijena, špilja… Iako ptice prevladavaju, izložbeni prostori obogaćeni su i drugim životinjama, ali i biljkama iz specifičnih prirodnih staništa.

Prirodoslovni muzej u Metkoviću izniman je primjer moderne muzeološke djelatnosti i nezaobilazna točka u svakom posjetu neretvanskom kraju. Čak i ako ste samo putnik prolaznik, vrijedi uzeti predah od putovanja te kroz nešto više od pola sata uživati u bogatom svijetu flore i faune delte Neretve.

Pročitajte još

Miho Baće bit će direktor TUP-a: ‘Zanos je ogroman, sretan sam i počašćen!’

Dulist

100. OBLJETNICA Tematsko stručno vodstvo ‘Bukovčevi ateljei – Cavtat’ u Kući Bukovac

Dulist

Mlada pjesnikinja Lara Čustović predstavila svoju prvu zbirku ‘Posebno drugačija’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija