Kultura

PRIRODOSLOVNI MUZEJ U METKOVIĆU Tajni bogati svijet na dohvat ruke

PRIRODOSLOVNI MUZEJ U METKOVIĆU Tajni bogati svijet na dohvat ruke

Prirodoslovni muzej u Metkoviću, smješten u zgradi nekadašnje stanice Duhanske stanice ‘Vaga’, otvoren je u srpnju ove godine i, uz Arheološki muzej Narona u Vidu i još nekoliko manjih lokaliteta, pravi je kulturni biser neretvanskog kraja i istinska atrakcija juga Hrvatske.

Pri osmišljavanju muzejskog prostora (ukupna vrijednost projekta iznosi oko 25 milijuna kuna) na više od 700 metara četvornih velik naglasak je stavljen na multimediju i interaktivnu komunikaciju. Autori su pravilno zaključili kako se kroz nove tehnologije može na najbolji, a smislen način predstaviti biološko bogatstvo delte Neretve. Muzej je bogat upravo takvim sadržajima, koji od posjetitelja izaziva znatiželju i pobuđuje ga na istraživanje. Zidni ‘touch screen’, razni displayi i diorame, video projekcije prstenovanja, audio slušaonice ptičjeg pjeva, brojne ladice koje nude dodatni sadržaj, pozivaju na interakciju posjetitelja. Posebno je zanimljiva replika aerodromske informativne ploče ‘Dolasci – Odlasci’, na kojoj se mogu vidjeti točna razdoblja i radijus migracija pojedinih vrsta ptica, dok je za neke vrste naznačen ‘Otkazan let’. U aerodromskom stilu uređen je i dio s pticama selicama, gdje je velika vitrina osmišljena kao eskalatori prema izlaznim vratima aerodroma.

Inače, prva dvorana muzeja posvećena je nekadašnjoj Ornitološkoj zbirci, koju je osnovao hrvatski ornitolog dr. Dragutin Rucner i godinama vrijedno obogaćivao uz pomoć stotinjak neretvanskih lovaca darovatelja. U muzeju se čuva originalna vitrina iz 19. stoljeća. Gotovo 90 posto preparata u muzeju učinio je baš Rucner. Kad je zbirka otvorena za javnost 1952. godine sastojala se od čak 240 prepariranih ptica i bila je među najvećima u Europi, a zbirka je danas sastavni dio stalnog postava.

Posjetitelji muzeja kroz jedan đir mogu na vrlo zanimljiv način upoznati bujni život u neretvanskoj delti i to kroz devet cjelina u kojima su predstavljeni flora i fauna različitih staništa delte Neretve: rijeka, močvara, makije, stijena, špilja… Iako ptice prevladavaju, izložbeni prostori obogaćeni su i drugim životinjama, ali i biljkama iz specifičnih prirodnih staništa.

Prirodoslovni muzej u Metkoviću izniman je primjer moderne muzeološke djelatnosti i nezaobilazna točka u svakom posjetu neretvanskom kraju. Čak i ako ste samo putnik prolaznik, vrijedi uzeti predah od putovanja te kroz nešto više od pola sata uživati u bogatom svijetu flore i faune delte Neretve.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist