Crna kronika

PRIPAZITE NA ROMANTIČNE PREVARE Predstavila se kao izbjeglica iz Sirije i pokrala 64-godišnjaka

novac euro euri

Kazneno djelo prijevare prijavio je tijekom ponedjeljka 64-godišnjak, kojeg je nepoznata ženska osoba predstavljajući se kao državljanka Sirije, prevarila za gotovo četiri tisuće eura.

U svojoj prijavi je naveo kako je početkom ožujka ove godine putem društvene mreže stupio u kontakt sa ženskom osobom koja se predstavila kao državljanka Sirije i da se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu. Opisivala mu je teške uvjete u kojima se nalazi nakon čega mu je poslala e-mail adresu agencije koja se bavi spašavanjem osoba iz zaraćenih dijelova Sirije.

Oštećeni je stupio u kontakt s osobom iz navedene agencije koja mu je ustupila bankovni račun na koji je u dva navrata uplatio ukupno 3.710,00 za troškove prijevoza i izrade dokumenata na ime državljanke Sirije s kojom je dalje nastavio kontaktirati.

Kada mu je državljanka Sirije rekla da se nalazi u bolnici i da joj je za potrebe troškova liječenja potrebno uplatiti 2.650 eura oštećeni je shvatio da je prevaren i cijeli je slučaj prijavio policiji.

– Ovo je klasični primjer tzv. romantične prijevare, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara. Prevarant se pretvara da želi romantičnu vezu, a žrtve pronalazi na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte, s konačnim ciljem da od njih dobije novac. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove, podatke o bankovnim karticama ili da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise – upozoravaju iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Nadalje, upozoravaju građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet. Naime, u slučaju sumnje na prijevaru ili neko drugo protupravno ponašanje, događaj prijavite policiji na broj 192.

Pročitajte još

Brzom intervencijom ugašen požar uz magistralu kraj skretanja za Bosanku

Dulist

Požar na Pelješcu pod nadzorom, vatrogasci rade na sanaciji

Dulist

DORH ponovno uložio žalbu i traži produljenje istražnog zatvora za Albanku Ymeri

Dulist