Aktualno

PRETJERANI IZLOV I SNAGA MOTORA S ribarenjem je prestalo 3700 brodova u EU

gulliver ribanje orka 34

Godišnje izvješće EK-a o ribarskim flotama pokazuje mali napredak prema ravnoteži između kapaciteta i mogućnosti ribarenja.

Ali, više treba učiniti da bi se ispunio cilj maksimalnog održivog prinosa (MSY). Komisija i dalje smatra da bi sve zemlje članice (ZČ) trebale na tome dodatno raditi.

Glavne poruke izvješća su: Sve ZČ su u skladu sa propisanim kapacitetima ribarenja u tonaži i snazi motora. Na europskoj razini kapaciteti su 16,4 manje u tonaži, i 10,4 posto u snazi. Potkraj 2012. europska flota imala je 76.023 broda. Broj brodova pao je za 1,6 posto, a snaga motora za 2 posto; Odustajanje uz pomoć javnih sredstava bilo je najčešći način smanjenja flote. Od 1. siječnja 2007. do 31. srpnja 2012. isplaćeno je 464 milijuna eura pomoći iz Europskog fonda za ribarenje, a to znači da je 3700 brodova prestalo s ribarenjem.

Najveći krivac za pretjerani izlov je snaga motora. Zemlje članice su prema nedavnoj reformi ribarske politike obavezne prilagoditi kapacitet flota stanju ribljeg fonda. ZČ će morati sačiniti akcijske planove u kojima će opisati strukturne poteškoće dijelova svoje flote. Ako to ne učine, prekinut će se dotok sredstava iz novog Maritimnog i ribljeg fonda.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist