DuList IN

PREPORUKE KNJIŠKE BLOGERICE ALIS MARIĆ Pet knjiga za djecu koja tek počinju čitati

PREPORUKE KNJIŠKE BLOGERICE ALIS MARIĆ Pet knjiga za djecu koja tek počinju čitati

Naša budućnost ovisi o čitanju i sanjarenju. Od pete godine života mnogu djecu počinju sve više zanimati slova, riječi i čitanje. Čitanje djeci naglas i dalje igra središnju ulogu dok ona ne mogu sama čitati knjige. Ali i kada krenu u školu i počnu čitati knjige, jako je važno da im u tome i dalje pomažu roditelji. Najjednostavniji način da se pobrinemo za odgoj pismene djece jest da ih učimo da čitaju i da im pokažemo da je čitanje ugodna aktivnost. Najjednostavnije: pronađimo knjige u kojima će djeca uživati, dajmo im pristup takvim knjigama i pustimo ih da te knjige čitaju. Koje su dječje knjige najpopularnije za ovu dobnu skupinu (od pet do osam godina)? Evo mojih prijedloga.

Piše/Foto: Alis Marić – Čitaj Knjigu

‘Suli u avanturi’, Maja Šimleša (Profil)
Priča je to o toleranciji i prijateljstvu, ali i o putovanju. Kroz stihove u rimi djeca upoznaju dugonogu žirafu Suli koja je u potrazi za društvom. No nitko je ne želi primiti u krdo. Zebre ne žele jer su kod njih pruge u modi. Neće ni bivoli jer im njezin dugi vrat smeta. Od lavova jedva izvlači živu glavu i bježi u šumu. I tamo nema sreće jer ne može s majmunima visjeti s grana. I kad se najmanje nadala, slon je s osmijehom došao i pružio joj ruku.

‘Medo koji voli grliti’, Nicholas Oldland (Planetopija)
Moderna bajka u kojoj autor govori o medi ‘koji je bio toliko ispunjen ljubavlju i srećom da je morao zagrliti baš svako živo biće koje bi sreo’. Jednog dana u šumu je došao čovjek sa sjekirom u ruci, s namjerom da sruši stablo. Iako mu se nisu svidjele njegove namjere, medo je ipak zagrlio čovjeka i na taj način spasio stablo. Kroz ovu priču djeca imaju priliku učiti o ljubavi i blagosti, te nenasilnom rješavanju stvari. Ilustracije se odlikuju snažnim, čistim linijama i oblicima te nježnim prirodnim bojama s kontrastima koji naglašavaju detalje.

‘Posve Norman’, Tom Percival
Knjiga s kojom se djeca ove dobi lako identificiraju. Radi se o simpatičnoj i uistinu poletnoj priči koja slavi različitosti na suptilan, ali jedinstven način i nadahnjuje djecu da se usude biti drugačija i imaju hrabrosti istaknuti se. Čitajući je zaplešite s djecom u vlastitom ritmu. Poruka je više nego jasna – BUDI SVOJ.

‘Pipi Duga Čarapa’, Astrid Lindgren
Pipi je neodoljiva, hrabra i dobroga srca. Neustrašiva je što ne čudi jer je najjača djevojčica na svijetu. Crvenokosa i lica posutog pjegicama ima najneobičnije kućne ljubimce, živi sasvim sama i dobro brine o sebi. Ona je junakinja mnogih djetinjstava pa tako i mojeg. Ona je Pipi i nju trebaju djeca čitati i upoznati. Pipi je imala silnog utjecaja, naravno dobrog te je diljem svijeta ohrabrivala djevojčice da vjeruju u sebe, da su pravedne, hrabre i da se zauzmu za sebe. I da se dobro zabavljaju, da budu djeca, a ne djevojčice u bijelim haljinicama koje moraju paziti da se ne zaprljaju. Djeca nisu lutke koje oblačimo i odijevamo. Djeca moraju biti djeca.

‘Priče o neustrašivim hrvatskim ženama’, Tatjana Barat
Priče o neustrašivim hrvatskim ženama izrazito je vrijedno djelo dječje književnosti. U umjetnički kvalitetnim i poučnim tekstovima djeca mogu saznati pregršt općih povijesnih činjenica te naučiti mnogo o hrabrim i odvažnim ženama koje su utjecale na vrijeme u kojem su živjele. To je knjiga koja će djeci omogućiti da upoznaju pedeset iznimnih žena, pedeset žena koja su bile pionirke u svome području djelovanja, koje su se borile protiv predrasuda društva i unatoč svemu slijedile svoju strast. Od prve hrvatske pilotkinje, prve liječnice, prve kazališne redateljice, prve dirigentice, prve balerine, prve doktorice fizike pa sve do oceanografkinja, botaničarki, vrsnih kemičarki, novinarki, etnografkinja i drugih struka, te su žene pokazale kako mogu mijenjati društvene norme. Na kraju svake priče nalaze se tri pitanja za raspravu koja djecu potiču na analizu pročitanoga te na razmišljanje o ljudskim vrijednostima i činjenicama.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 21. listopada 2020.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist