Koronavirus u Hrvatskoj

PREPORUKE HZJZ-A Na preidzborni skup s maskom, nakon što ste izmjerili temperaturu

koronavirus maska 03

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja predizbornih skupova. Hrvatsku, naime, 5. srpnja očekuju parlamentarni izbori, a predizborna kampanja odvijat će se dva tjedna ranije.
Tako HZJZ preporučuje da se skupovi održavaju na otvorenome ako postoje mogućnosti. Na ulazu u prostor gdje se održava izborni skup (bilo da je riječ o otvorenom prostoru ili zatvorenom) ili neposredno nakon ulaza na vidljivom je mjestu potrebno postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Potrebno je izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice, a ruke se moraju redovito dezinficirati.

Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Osim toga, HZJZ preporučuje da se na ulazu u prostor te unutra na još pokojem lakše dostupnom mjestu organizatorima, osoblju i ostalim sudionicima te prisutnim građanima osigura dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istakne obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Preporučuje se o održavanje fizičke distance od 1,5 metara. Preporučeno je i nošenje maski za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim za govornike i izvođače. Sve osobe koje sudjeluju na predizbornom skupu prije dolaska trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu, Ako je tjelesna temperatura u jutarnjim satima viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti treba kontaktirati telefonom nadležnog liječnika obiteljske medicine i ne dolaziti na skup.
Osim ovakvih općih preporuka, HZJZ navodi i kako se preporučuje da u zatvorenim prostorima budu samo sjedeća mjesta udaljena 1,5 metara. Sukladno veličini prostora, a uz poštivanje preporučene fizičke udaljenosti, najveći broj prisutnih građana u zatvorenom organizator će odrediti prema kriteriju 4 ‘kvadrata’ površine po osobi.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist