Kultura

Preminuo je Nikolaj Žličar, veliki umjetnik koji je značajan dio svog života vezao uz – Dubrovnik

Nikolaj Zlicar 01

Preminuo je priznati glazbenik i skladatelj Nikolaj Žličar. Rođen u Ormožu 1949. godine, ovaj veliki umjetnik značajan dio svog života dao je – Dubrovniku.

Naime, upravo u našem gradu završio je osnovnu školu, potom Gimnaziju, da bi se zaputio u Ljubljanu na studij dirigiranja i klavira. Godine 1974. magistrira dirigiranje.

Od 1971. djelovao je u splitskoj Operi gdje je bio dirigent i korepetitor te kratko direktor Opere. Za vrijeme služenja vojnog roka 1975. bio je dirigent HPGD Zoranić u Zadru te ponovno 1976./1977., a nerijetko je nastupao i kao pijanist. Među brojnim podacima njegove bogate biografije nalazimo i to kako nakon Zadra odlazi u Ankaru na mjesto dirigenta Državne opere, a od 1978. dirigent je Narodnog pozorišta u Beogradu.
Od devedesetih, točnije 1991. živi i djeluje u Velenju, u Sloveniji. Tamo, na Muzičkoj akademiji, predaje klavir. Ujedno je i stalni predavač dirigiranja na konzervatoriju Brűckner u Linzu. nastupa i snima u Ljubljani.
Glazbeni svijet odlaskom Nikolaja Žličara gubi jako puno – od širine repertoara i neprekidnog glazbenog interesa, pa do ‘stilske autentičnosti’ – epiteta koji ga je pratio čitav njegov život.

Redakcija DuLista izražava sućut obitelji i bližnjima ovog glazbenog velikana.

Nikolaj Zlicar sa suprugom Katjom

Pročitajte još

‘LULU XX’ Gosti iz New Yorka u KMD-u

Dulist

NOVO IZDANJE MATICE ‘Ruđer Bošković, znanstvenik, književnik i diplomat’ autora Stipe Kutleše

Dulist

Kralj Charles odlikovao Hrvaticu Lady Jadranku Njerš Beresford-Peirse koja je ulagala u dubrovačku baštinu

Dulist