Aktualno

Preminuo je bivši ministar Blaćanin Zvonimir Šeparović

U 94. godini umro je Zvonimir Šeparović, poznati pravnik, političar i bivši ministar u Vladi Franje Gregurića, piše Jutarnji list.

Šeparović je rođen 1928. godine u Blatu na Korčuli, a pravo je doktorirao Pravnom fakultetu u Ljubljani 1966. godine. U pravosuđu je radio od 1953. do 1961. godine.

Više od 30 godina predavao je Kazneno pravo i kriminologiju na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a dekan istog je bio od 1985. godine. Objavljivao radove iz područja kaznenoga prava, kriminologije, medicinskoga prava, bioetike i viktimologije.

Obnašao je dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu od 1989. do 1991. godine.

Šeparović je od 1991. do 1992. godine obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, a bio je i prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima.

Bio je ministar pravosuđa od 1999. do 2000. godine, kada je podnio i tužbu protiv Jugoslavije za genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu protiv koje je bio tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić.

U utrci za mjesto predsjednika Republike Hrvatske 2000. bio je posljednji od kandidata, a pobijedio je Stipe Mesić.

Suosnivač je Svjetskog žrtvoslovnog društva te osnivač Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Bio je i prvi predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva.

Pročitajte još

More u Dubrovniku na 29,4 Celzijeva stupnja, mljetsko Malo jezero ‘ugrijalo’ na preko 30

Dulist

U Policijskoj upravi održan sastanak o sigurnosti i turističkoj sezoni

Dulist

Libertas Dubrovnik ima novu internetsku stranicu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija