Aktualno

Preminuo je bivši ministar Blaćanin Zvonimir Šeparović

U 94. godini umro je Zvonimir Šeparović, poznati pravnik, političar i bivši ministar u Vladi Franje Gregurića, piše Jutarnji list.

Šeparović je rođen 1928. godine u Blatu na Korčuli, a pravo je doktorirao Pravnom fakultetu u Ljubljani 1966. godine. U pravosuđu je radio od 1953. do 1961. godine.

Više od 30 godina predavao je Kazneno pravo i kriminologiju na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a dekan istog je bio od 1985. godine. Objavljivao radove iz područja kaznenoga prava, kriminologije, medicinskoga prava, bioetike i viktimologije.

Obnašao je dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu od 1989. do 1991. godine.

Šeparović je od 1991. do 1992. godine obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, a bio je i prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima.

Bio je ministar pravosuđa od 1999. do 2000. godine, kada je podnio i tužbu protiv Jugoslavije za genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu protiv koje je bio tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić.

U utrci za mjesto predsjednika Republike Hrvatske 2000. bio je posljednji od kandidata, a pobijedio je Stipe Mesić.

Suosnivač je Svjetskog žrtvoslovnog društva te osnivač Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Bio je i prvi predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva.

Pročitajte još

OPĆINU STEŽU ROKOVI Vrtić u Kuparima do 2026.?

Andrea Falkoni Račić

Festanjulka Lada Jurica šalje pozdrave iz Bruxellesa

Dulist

Olujna bura zatvorila Most dr. Franja Tuđmana

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija