Aktualno

Preminuo akademik Nenad Vekarić

Preminuo akademik Nenad Vekarić

Akademik Nenad Vekarić preminuo je u 62. godini života, nakon teške bolesti.

Akademik Vekarić rođen je 1955. godine u Splitu. Diplomirao je 1980. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a magistrirao (‘Zemljišna knjiga Stona i Rata iz 1393/6. godine kao izvor za proučavanje peljeških naselja u 14. stoljeću’, 1987.) i doktorirao (‘Migracije na poluotok Pelješac (1333-1918)’, 1991.) povijesne znanosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. U zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti zaposlen je od 1984. godine, a od 1988. godine je upravitelj Zavoda. Od 2000. bio je član suradnik, a u svibnju 2012. izabran je za redovitog člana Razreda za društvene znanosti HAZU.

Vekarićev znanstveni opus broji više desetaka knjiga i znanstvenih rasprava, a u svom je radu bio usmjeren na područje povijesne demografije, posebno na stanovništvo Dubrovnika i Dubrovačke Republike. Najvažnije rezultate ostvario je istražujući proces demografske tranzicije te proučavajući razne slojeve stanovništva juga Hrvatske.

Doktorski studij ‘Povijest stanovništva’ kreirao je 2005. godine, a osnovan je 2016. kao prvi doktorski studij iz područja povijesne demografije u Hrvatskoj te prvi doktorski studij Sveučilišta u Dubrovniku uopće. Njegovim zauzećem otvoren je na dubrovačkom Sveučilištu  dodiplomski studij  ‘Povijest Jadrana i Mediterana’.

Kao upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU uspio je okupiti velik broj kvalitetnih suradnika te stvoriti krug povijesničara kojima je Dubrovnik u središtu proučavanja. Bio je glavni urednik časopisa ‘Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU’. Početkom srpnja u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU objavljen je deveti svezak njegove knjige ‘Vlastela grada Dubrovnika’, a za 2019. godinu najavljeno je tiskanje desetog i jedanaestog sveska.

Dobitnik je Nagrade Grada Dubrovnika 1989. godine (za knjigu ‘Pelješka naselja u 14. stoljeću’), Nagrade Dubrovačko-neretvanske županije 1997. godine (za knjige ‘Pelješki rodovi i Falsifikat o podrijetlu konavoskih rodova’) te Nagrade Slobodne Dalmacije za znanost 2005. (zajedno s Vladimirom Stipetićem za knjigu ‘Povijesna demografija u Hrvatskoj’)i Nagrade HAZU 2006. (zajedno sa Stjepanom Ćosićem za knjigu ‘Dubrovačka vlastela između roda i države’).

Vekarić je bio aktivan sudionik dubrovačkog političkog života. Obnašao je dužnost zamjenika gradonačelnika Dubrovnika te bio gradski vijećnik HNS-a, a od lipnja 2017. i nezavisni vijećnik.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist