Aktualno

Preminula je kraljica Elizabeta II, Charles je novi britanski kralj

U svojoj 96. godini svijet je napustila najdugovječnija britanska kraljica, Elizabeta II. U Balmoral su stigli prijestolonasljednik princ Charles, vojvoda od Yorka princ Andrew, grof i grofica od Wessexa, Edward i Sophie i princeza Anne.

 

Uz kraljicu je i stariji Charlesov sin, princ William. Princ Harry, prema pisanju britanskih medija, je na putu prema Balmoralu, ali bez supruge Meghan Markle. U Windsoru je ostala i supruga princa Williama, vojvotkinja od Cambridgea, Catherine, navodi Index.

Baš u ovoj godini kraljica Elizabeta proslavila je 70. godina na prijestolju. Rođena 21. travnja 1926. godine, kraljica je na čelu Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih zemalja Commonwealtha.

Iz njezine bogate biografije izdvajamo kako se školovala privatno kod kuće, a javne dužnosti počela je obavljati tijekom Drugoga svjetskog rata, služeći u pomoćnoj teritorijalnoj službi.

U studenom 1947. udala se za Philipa Mountbattena, bivšeg princa Grčke i Danske, a njihov je brak trajao 73 godine do Filipove smrti 2021. Imali su četvero djece: Charlesa, princa od Walesa; Anne, kraljevsku princezu; princa Andrewa, vojvodu od Yorka; i princa Edwarda, grofa od Wessexa.

Kada joj je otac umro u veljači 1952., Elizabeta, koja je tada imala 25 godina, postala je kraljica sedam nezavisnih zemalja Commonwealtha, navode mediji, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona, ​​kao i šefica Commonwealtha.

Elizabeta je vladala kao ustavni monarh kroz velike političke promjene kao što su nevolje u Sjevernoj Irskoj, devolucija u Ujedinjenom Kraljevstvu, pristupanje Ujedinjenog Kraljevstva Europskim zajednicama, povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, kanadske domovine i dekolonizacija Afrike.

Pročitajte još

ARGUMENTIRANE ŽALBE ILI ‘NEBULOZE’? S obzirom na milijune turista, zaista je malo ‘complaints’!

Dulist

POČINJE TRODNEVNICA Župa sv. Mihajla priprema se za dan ‘sveca svega svijeta’

Dulist

NOVA ŠPICA S MACANOM O cijenama čokolade, Livaji i stranim radnicima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija