Kultura

PREMIJERA U TEATRU ‘Izvukli smo iz Čehovljeve ‘Prosidbe’ sav komični potencijal’

PREMIJERA U TEATRU 'Izvukli smo iz Čehovljeve 'Prosidbe' sav komični potencijal'

Premijera prestave ‘Prosidba’ redateljice Helene Petković bit će izvedena 12. lipnja u Kazalištu Marina Držića, a tim povodom ovog ponedjeljka u teatru je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni detalji predstave. Naime, riječ je o jednočinki Antona Pavloviča Čehova koju je redateljica Helena Petković sa svojim kreativnim timom osvježila i osuvremenila. Riječima dramaturginje Ivane Vuković, na imanju u ruskoj provinciji tata i kćer godinama se pripremaju na dolazak pravog prosca. Toliki su dolazili kod Stepana Stepanoviča Čabukova prositi njegovu kćer Nataliju Stepanovnu, ali bezuspješno. Kad su se već pomirili s nedolaskom pravog prosca, na imanje stiže Ivan Vasiljevič Lomov koji nema druge nego da se oženi. Kako bi do braka uopće došlo Natalija i Ivan morali su nadići svoju sitničavost i mentalni provincijalizam te napustiti formalnosti. Odstupanjem od ovih formi te iskrenim probojima vlastitih mana i strasti napokon su uspjeli ostvariti uspješnu prosidbu.

-Jako sam sretna što sam ponovno u Kazalištu Marina Držića. Posebno mi je drago što smo od Čehovljeve jednočinke uspjeli napraviti cjelovečernju predstavu. Unatoč svemu što se događalo s epidemijom, radili smo izuzetno ugodno, lagano, kreativno i jako sam zadovoljna. Bilo je možda teško nakon dva mjeseca prekida vratiti se u formu, ali uspjeli smo – istaknula je redateljica Helena Petković.

Dramaturginji Ivani Vuković ovo je prvi put da surađuje s Kazalištem Marina Držića, ali i da radi u Dubrovniku uopće. Naglasila je kako im je u ‘Prosidbi’ zadatak bio izvući sav komični potencijal.

-Mislim da smo napravili odličan posao i da ćemo predstaviti publici Čehova u nekom svježijem izdanju – rekla je Vuković.

Scenografkinji Ireni Kraljić ovo je treća suradnja s KMD-om.

-Svi smo se vratili s ‘prisilnog odmora’. Mislim da nas je od početka vodila energija i želja da stvorimo ovu predstavu. Imala sam na njoj priliku raditi s dragim suradnicima. Nadam se da će ovaj kraj sezone zapravo biti početak jedne nove i uspješnije – istaknula je Kraljić.

Uz Helenu Petković, Ivanu Vuković i Irenu Kraljić, autorski tim čine i kostimografkinja Tea Bašić Erceg, oblikovateljca scenskog pokreta Matea Bilosnić, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec i skladatelj Damir Šimunović.

Jasna Jukić istaknula je kako joj je bilo zanimljivo raditi s ovim autorskim timom, a posebno ju je zaintrigiralo to što je ovu ulogu već glumila s 18 godina.

-Čehov je napisao da se radi o osobi od 25 godina, što bi značilo ipak da je i u njegovo vrijeme to bila stara cura. Međutim, sada promišljam kako je, kad imaš 18 godina, normalno na sceni vidjeti da netko prosi mladu osobu i da se ona udaje. Čehov je napisao da je ovaj par preko prepirke pronašao strast i tako se spojio. Ovaj odmak godina pruža jednu novu mogućnost. Dao nam je izmaštati cijelu predstavu na drukčiji način, a i svaki naš lik. Kad mladi čovjek dođe i prosi nekoga i reče da mu srce lupa i da su ga noge iznevjerile, on je u napetosti i nekom strahu. Međutim, kad to učini osoba u zrelim godinama, onda misliš da čovjeku inače lupa srce, da je stvarno bolestan i iz te bolesti možeš raditi nešto novo i zanimljivo. I činjenica da je Natalija ostala živjeti s ocem otvorio je novu mogućnost maštanja o tom neobičnom odnosu. Mislim da nam je baš možda ova podjela, s našim godinama i ovom glumačkom družinom pružila nove mogućnosti i smjerove na kojima smo inzistirali i tražili rješenja – rekla je Jukić dodavši kako je predstava čitana iz današnjeg vremena te je njemu i prilagođena te da se nada da će gledateljima biti pitka.

Zdeslav Čotić koji će se u ‘Prosidbi’ naći u ulozi Ivana Vasiljeviča Lomova, naglasio je kako mu je iznimno drago što je ponovno dobio priliku na sceni raditi s Jasnom i Branimirom Vidićem Flikom, a posebno jer su upravo njih troje glumili zajedno u prvoj predstavi koju je Zdeslav odigrao u Kazalištu Marina Držića.

-Jako sam sretan zbog toga, ali i zbog cura koje su s nama radile. Cure su talentirane, kreativne i bilo je zadovoljstvo raditi s njima – istaknuo je Čotić, dok je Branimir Vidić Flika kratko poručio kako prvi put u životu radi Čehova i surađuje s redateljicom Helenom Petković. Naglasio je kako je ovo za nega bilo jedno veliko iskustvo te da je uživao.

Pretpremijera predstave odigrat će se 11. lipnja u 20 sati, premijera je 12. lipnja u 20 sati, a ‘Prosidba’ će imati i četiri reprizne izvedbe i to 13., 25., 26. i 27. lipnja u 20 sati.

Pročitajte još

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist