Koronavirus u Hrvatskoj

PREMIJER PLENKOVIĆ ‘Ići ćemo na relaksiranje mjera’

plenkovic zracna luka22

Premijer Andrej Plenković održao je ovog ponedjeljka drugi sastanak/videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima iz Hrvatske i inozemstva.

-Komparativno gledajući Hrvatska je u ovoj fazi izrazito dobro reagirala. Poduzeli smo pravovremene mjere. One su rezultirale sporim širenjem zaraze, no iako je nažalost 16 ljudi preminulo, imamo nisku stopu smrtnosti u prvih nekoliko tjedana. Od početka epidemije u Kini, reagiramo dobro – rekao je Plenković.

-Nastavljamo s politikom koja neće dovesti do problema u zdravstvenom sustavu, moramo nastaviti s nabavom zaštitne opreme, zahvaliti liječnicima, medicinskim sestrama i zdravstvenom osoblju, u ovoj fazi moramo provoditi restriktivne mjere kalibrirajući ih potrebama gospodarstva i što normalnijem funkcioniranju ključnih aktivnosti – naglasio je.

Izjavio je kako se restriktivne mjere moraju i dalje provoditi, ali da su uspjeli postići dobar balans, donosi Index.

-Moramo provoditi restriktivne mjere, u skladu sa što normalnijem funkcioniranju gospodarstva. Cilj je da relaksiranje mjera ne ugrozi epidemiološku situaciju – rekao je i potvrdio da će se relaksiranje mjera što se tiče otvaranja tržnica dogoditi prije Uskrsa, a postupat će prema preporukama epidemiologa i napraviti optimalan napor kako bi vodili računa o zdravstvenoj sigurnosti.

-Važno je da sve te mjere relaksiranja budu prilagođene epidemiološkim preporukama. Trebamo pažljivo procjenjivati – rekao je premijer i dodao da se ozbiljno razmišlja o relaksiranju mjera.

-Ići ćemo na relaksiranje mjera – rekao je Plenković dodajući kako čekaju procjene epidemiologa.

Plenković je također kazao kako očekuje da najrazvijenije zemlje da naprave iskorake kada je riječ o lijeku ili cjepiva.

Podsjetimo, prvi sastanak putem videokonferencije, a u kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARSCoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, Plenković je s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva održao 25. ožujka.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist