Aktualno

Prekida se štrajk u pravosuđu

sud strajk 1

Prekinut je štrajk u pravosuđu. Naime, kako ističu iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, temeljem prijedloga Vlade RH o dodatnom povećanju plaća u pravosudnom sustavu od 12 posto, u srijedu je provedeno izjašnjavanje među članovima. Nastojalo se obuhvatiti što veći broj ljudi, no mnogi su na godišnjim odmorima, pa i bolovanjima.

-Članstvo je podijeljeno. Od 47 podružnica, koje su se izjasnile, 25 je prihvatilo ponudu Vlade. Stoga je Štrajkaški odbor, većinom glasova, uz jedan glas protiv, odlučio o prihvaćanju Vladine ponude. Štrajk se nastavlja dok se ne potpiše sporazum s Vladom, a što je ministar pravosuđa i uprave najavio za sutra, 27. srpnja – istaknuli su u priopćenju.

Kako je u popodnevnim satima rekla predsjednica SDLSN RH Iva Šušković, nije rezultat štrajka samo ovih 70 ili 80 eura što je u ponudi Vlade, već je uslijed naših pritisaka i štrajka povećanje došlo i kroz Memorandum o razumijevanju (100, 80 i 60 eura). Povećanjem od 12 posto obuhvaćeni su svi zaposleni u pravosuđu, što nije slučaj s Memorandumom. Ono je bez poreznih olakšica, uvećanja koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta za radni staž ostvaren u državnim tijelima (4, 8 i 10 posto)…, a koji će, u konačnici, uvećati neto iznos plaće. U konačnici, u ovom razdoblju, članovi u pravosuđu dobivaju između 170 i 190 eura.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist