Grad

PREDSTAVLJENE NOVE IDEJE Evo što donosi projekt ‘Dubrovnik zimi’

PREDSTAVLJENE NOVE IDEJE Evo što donosi projekt 'Dubrovnik zimi'

U Uredu Turističke zajednice Dubrovnik danas su predstavljeni rekordni turistički rezultati u rujnu, ali je i najavljeno tromilijunto noćenje.

Ono se očekuje tijekom predstojećeg vikenda, te gotovo dvadesetak dana ranije nego u 2014. godini.
Iznimni turistički rezultati nastavit će se i ovu zimu. Tako je ujedno na današnjem događaju predstavljen i program ‘Dubrovnik zimi’, a gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je ključne ideje zimskog razdoblja u gradu, razdoblju gdje je privatni smještaj u porastu, dodavši kako se radi o ‘respektabilnim brojkama’.
Prva novost je ta kako se i zimi uvodi DUbrovnik Card, koji će uključivati sve ono što nudi i ljeti, ali uz značajnije popuste.

– Uz značajne popuste, za korisnike Dubrovnik Card tu su i povoljne ulaznice na sve programe tijekom Zimskog festivala.  Dnevna karta iznosit će 70 kuna, trodnevna 100 kuna, a tjedna 150 kuna – istaknuo je među ostalim Vlahušić, te dodao:

– Kartica osigurava potpuno besplatni javni prijevoz, ulaz na sve naše muzeje, zidine, baštinu, popuste u pedesetak ili koliko god već bude otvorenih lokala, ne uzeti je bilo bi zaista smiješno – napomenuo je, dodavši kako je ovo prijedlog usvojen na Turističkom vijeću, održanom prije konferencije.
Stara- nova vijest jest i povjećanje cijene stolova, međutim, objekti, svi u staroj gradskoj jezgri, moraju biti otvoreni neprekidno na Stradunu i pred Dvorom.

-U slučaju da nisu, dogodine ne mogu dobiti stolove i stolice. Ovih dana donijet će se odluka pročelnika za turizam Vlaha Margaretića i Ceha ugostitelja o tome koji će ugostiteljski objekti raditi – oni koji će raditi zimi dobit će i poticaje, za njih smo dobili otrpilike milijun kuna na godišnjoj razini – istaknuo je Vlahušić.

Stiže još kućica, njih dvadesetak
Vlahušić je najavio i kupovinu dvadesetak ‘zimskih’ kućica. Njih će kupiti Sanitat i Turistička zajednica Grada Dubrovnika, a sve u cilju ‘kvalitetnijeg sadržaja’.

– Bit će manje, bolje, s dimnjacima i snijegom. Neće biti skupe, a smjestit će se u skladu s konzervatorima. Cijena im je 5 tisuća kuna za dva mjeseca (prosinac i siječanj), a kvaliteta sadržaja i promocije lokalnih ugostiteljskih i trgovačkih proizvoda će biti jedini kriterij za odabir – napomenuo je gradonačelnik, te dodao i, što se tiče dekoracije Grada, bit će izdvojeno dodatnih milijun kuna za ukrasnu rasvjetu.

Tako će Turističko vijeće platiti 250 tisuća kuna za blagdansku rasvjetu, a Grad Dubrovnik oko pola milijuna kuna. Među osalim detaljima, klizalište se ove godine seli u Luku Dubrovnik, u zatvoreni prostor.
-Pozivamo ovom prilikom sve pojedince, Udruge i ustanove, NGO-e, sve, da nam predlože dodatni zimski program od 15. studenog do 15. ožujka – zaključio je Vlahušić ovaj dio prezentacije.

Kako povećati broj dolazaka zimi? Evo pilot projekta!
Zanimljiv je i koncept nove ideje poticaja za broj dolazaka zimi. Novi projekt Grada Dubrovnika i Turističke zajednice stavlja se na javnu raspravu i radni prijedlog, a tiče se poticaja za povećanje noćenja.
– Imat ćemo dosta otvorenih hotela i ugostiteljskih objekata, te i festivale. No ono najbitnije je kako na javnu raspravu stavljamo radni prijedlog kako bi ponudili novi sadržaj – pilot projekt u kojem bi Grad, TZ i država financirali dolaske gostiju tijekom zimskog razdoblja, ali samo za one koji idu preko TZ-a – istaknuo je Vlahušić.

Koji su uvjeti za poticaje?
Prvo, da gost ostvari najmanje dva noćenja, drugo da organizator aranžmana putovanja ostvari najmanje tisuću noćenja u tom periodu.

– Radi se na način da se od dva do tri noćenja financira prosječno s 20 eura, četiri do pet noćenja 30 eura, šest do devet noćenja 40 eura, a više od 10 noćenja 50 eura – kazao je Vlahušić.

– Radi se o organiziranim, a ne slučajnim noćenjima (za dva do tri noćenja, tzv. city break), jer ona projekt gubi smisao. Turistička zajednica i Grad Dubrovnik za ovo neće uzimati financijska sredstva od građana, ugostitelja ili hotelijera. To su sredstva koja zaradimo tijekom cijele godine s ovakvim poslovanjem, poput Dubrovnik Card – istaknuo je među ostalim Vlahušić.

MNJ

 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist