Kultura

PREDSTAVLJEN ‘SAN CRNOG KIMA’ Zbirka priča iza kojih se krije život

PREDSTAVLJEN 'SAN CRNOG KIMA' Zbirka priča iza kojih se krije život

Predstavljanje zbirke priča Rijada Kambera ‘San crnog kima’ održalo se ovog petka u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Uz autora, zbirku su predstavili i Mirjana Žeravica, profesorica hrvatskog jezika te Šime Zupčić, vjeroučitelj i katolički teolog.

Žeravica je ispričala da je Kambera upoznala na tečaju za turističke vodiče te da joj je nakon drugog predavanja poklonio svoju zbirku ‘Cvijeće u magli’ koju je pročitala i odmah zaključila kako se radi o dobrom pjesniku. Čitajući knjigu sjetila se lijepih misli srpske književnice Isidore Sekulić ‘priče na Zapadu pričaju racionalni ljudi, a na Istoku čarobnjaci, vješci, sveci…’. Čitajući ove priče, Žeravica je u njima našla istok i zapad.

‘San crnog kima’ je zbirka od 11 priča. Žeravica je istaknula kako ono što se odmah vidi u proslovu je da je netko u to uložio vrijeme.

– Točno bih znala da je to bila majka koja je pričala priče i znala bih da mu je netko donosio knjige. To se odmah vidi kao što se vidi ta glad za znanjem. Svaka priča počinje na vrlo sličan način, slikovito, kao da vas je netko naglavce bacio u more, svaka rečenica počinje nekim jakim glagolom. ‘In medias res’’, odmah se nađete u središtu zbivanja – rekla je Žeravica.

Priče čitatelja vode po cijelom svijetu, Kini, Indiji, Južnoj Americi, progovora se o svim civilizacijama, velikim monoteističkim religijama i onome kako ljudi funkcioniraju iznutra u tim sustavima.

– Ono što ove priče objedinjuje je što kad se zagrebe ispod površine, uvijek su to isti ljudi, isti problemi. Kaže se kako se u obitelji prva i treća generacija slažu, kao i druga i četvrta. Djeca su mudrija od odraslih. Čovjek u naponu snage, koji želi imati sve, obično je daleko od mudrosti koju djeca imaju jer ona imaju božanski odsjaj i još uvijek znaju razgovarati s anđelima. Starci su mudri zato što ih je život istesao i razumiju da stvari nisu onakve kako izgledaju na prvu – zaključila je profesorica hrvatskoga jezika.

Zupčić je objasnio kako je ovo knjiga koja se čita polako jer sadrži ‘toliko lijepoga da je šteta pročitati ju u jedno večer’. Rekao je kako je prepuna dubokih priča koju su naizgled samo priče, ‘iza njih se krije život’.

– Fascinira me lakoća kojom Kamber na jednostavan način piše, progovara o životnim temama, jednu sirovu realnost. Autor pokazuje kako gleda na stvarnost i dosta je indirektno kritičan. Propitkuje ne samo Islam, nego i životnu praksu drugih religija. Postavlja se pitanje ima li jedan islamski teolog to pravo? Ali, on prvo gleda u svoj vrt i kritičan je prema svome i onda ima pravo biti kritičan i prema drugome, premda nikad ne kritizira vjere, već isključivo propitkuje njihovo življenje – naglasio je Zupčić.

Kamber je zahvalio svima na predstavljanju ove zbirke priča o svijetu kao sanjanom mjestu tolerancije i međureligijskog dijaloga, istaknuvši kako mu je drago da je na ovom mjestu u Knjižnici koju je nazvao ‘centrom ovog Grada’ koji mu je bio inspiracija za neke od napisanih priča.

Rijad Kamber rođen je u Zagrebu 1980. godine. 2001. godine upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, gdje na Odsjeku islamske pedagogije diplomira 2006. godine. Iste godine angažiran je kao vjeroučitelj, muallim i pomoćni imam pri Medžlisu Islamske zajednice u Dubrovniku. Aktivan u izučavanju povijesti, međureligijskih odnosa i književnosti, do sada je objavio zbirku priča ‘Hadžija i druge priče’ te zbirku poezije ‘Cvijeće u magli’.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist