Kultura

PREDSTAVLJEN NACIONALNI PROGRAM ‘Rođeni za čitanje’ u lapadskoj knjižnici

Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje predstavljen je djeci, roditeljima, odgajateljima, učiteljima, pedijatrima i knjižničarima u četvrtak u Ogranku Lapad Dubrovačkih knjižnica.
Ravnateljica Lucija Bjelokosić otvorila je susret kazavši kako su se Knjižnice uključile u ovaj projekt, između ostalog, tako što su omogućile predškolskoj djeci, koja su došla u Knjižnicu ili ogranke, besplatnu članarinu. Na letcima koji se mogu uzeti u Ogranku ispisana je literatura za djecu do tri godine, od tri do pet i literatura za predškolce. Također, Knjižnice su svima koji su došli poklonile slikovnice ”Bebe su super’, autorice Ivane Guljašević Kuman i ilustratora Bruna Kumana.
Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako je, zahvaljujući doktorici Radonić, velika čast biti na predstavljanju programa.
– U ovome tjednu već smo napravili jednu malu aktivnost obilaska pedijatrijskih ambulanti s ciljem promocije ovog Nacionalnog projekta kojeg je Grad prvi preuzeo u Hrvatskoj. Kako bismo ostali prvi, ove smo godine i na lokalnoj razini promovirali ovaj program. Od velikog je značaja barem na trenutak osvijestiti koliko je čitanje važno, koliko je važno čitati djeci, čitati sami sebi i koliko se u tom smislu možemo educirati – istaknula je Tepšić.

Idejna začetnica programa prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. spec. pedijatar, održala je predavanje o važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti.


– Mi smo odrastali tako da su nam roditelji, djed i baka ili netko od starijih, čitali prije spavanja, to se danas potpuno izgubilo. Samo 2 posto od 1000 ispitanika čita djeci do godine dana pred spavanje. U skupini od tri godine to čini njih 12 posto. Isti su postotci kada govorima o broju djece upisane u knjižnice. Prošlo je vrijeme da knjižničari sjede u prostorima bogatim knjigama i čekaju da im netko dođe. Oni moraju zauzeti jedan proaktivan stav da bi promovirali čitanje. Kaže se da su pedijatri možda i jedini visokoobrazovani ljudi kojima baš svako dijete u prvim godinama života dođe zahvaljujući sistematskim pregledima. Misija ranog čitanja naglas djeci je učiniti promociju pismenosti standardnim dijelom primarne pedijatrijske prakse, kako bi djeca odrasla uz knjigu i s osjećajem ljubavi prema čitanju – objasnila je Radonić.
O ulozi knjižnice u provedbi programa govorila je knjižničarka Marjana Leventić.


Nikol Šlingar, učenica 4. razreda OŠ Lapad, okupljenima je čitala ulomak iz romana ‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića’ s kojim je pobijedila na ovogodišnjem 8. županijskom Natjecanju u čitanju naglas, a na državnom Natjecanju u Sisku osvojila je drugo mjesto. Za vrijeme trajanja predavanja, najmlađi su provodili vrijeme u čitanju s knjižničarkom Katarinom Palinić.
Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje pokrenulo je Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Kao inicijalni projekt u Hrvatskoj prvi ga je preuzeo Grad Dubrovnik gdje se provodi još od 2008. godine.
Foto: Dubrovačke knjižnice/Vedran Levi

Pročitajte još

U LAZARETIMA Predstavljanje zbirke poezije ‘Pala s kruške’ Ane Soldo

Dulist

KNJIŽEVNI SUSRET Nikolina Bošnjak predstavlja eko slikovnice o Tigijima

Dulist

NOVA PREMIJERA U TEATRU Pandur: Kazalište je oaza gdje se može reći istina o svijetu u kojem živimo

Dulist