SportUrednički izbor

PREDSJEDNIK JK ORSAN MARINKO MIKULANDRA Zbog financijske krize morali smo otpustiti trenera, planovi čekaju bolja vremena

PREDSJEDNIK JK ORSAN MARINKO MIKULANDRA Zbog financijske krize morali smo otpustiti trenera, planovi čekaju bolja vremena

Globalna gospodarska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa nagrizla je sve društvene segmente, a neokrznut nije prošao niti sport. Zna to dobro i predsjednik Jedriličarskog kluba Orsan Marinko Mikulandra, koji nije s velikim optimizmom ušao u 2021. godinu. Za DuList ističe kako su još prošle godine morali umanjiti plaće svojim djelatnicima, a zbog teške financijske situacije, govori nam, bili su prisiljeni otkazati suradnju jednom treneru. Tako danas klub radi s dva trenera koji će morati pokriti posao kojega su dosad obavljala tri čovjeka.

—U klubu, na sreću, nismo imali nijednu oboljelu osobu, niti srećom preminulu, ali nas je ovaj drugi, ekonomski aspekt krize pogodio. Prošle godine imali smo toliki pad prihoda da smo morali umanjiti plaće, a kako je dolazio kraj godine imali smo sve manje donatora i sponzora. Neke su regate otkazane iz sigurnosnih razloga pa smo na tome uštedjeli dio sredstava. Bila je dosta teška situacija – govori nam dugogodišnji predsjednik Orsana Marinko Mikulandra. Klub, ističe, živi od vezova i članarina, a kako restoran nije radio šest do sedam mjeseci, izostali su prihodi od najma.

—Prošle godine morali smo smanjiti  proračun, odnosno nismo ga realizirali, a bio je 2,6 milijuna kuna. Tako smo u ovu godinu išli sa smanjenim proračunom od milijun i 550 tisuća kuna. Mislim da ta sredstva možemo osigurati – govori nam Mikulandra te dodaje kako su sukladno smanjenom proračunu reducirane i aktivnosti. Inače, samo im hladni pogon košta 100 tisuća kuna mjesečno, što ide na plaće, kredit koji je uzet radi izgradnje hangara te troškove komunalija i slično.

Djeca su prioritet
—Svaku godinu moramo samo za to osigurati milijun i 200 tisuća kuna, a imamo minimalan broj zaposlenih – govori nam te napominje kako je Orsan kroz svoju povijest sve svoje objekte sam izgradio te je u infrastrukturu uloženo između 12 i 15 milijuna kuna. No, unatoč smanjenom proračunu, govori na Mikulandra, prioritet su im djeca.

—Naša djeca putuju u Poreč, Crikvenicu, Mali Lošinj… To su dosta duga putovanja koja iziskuju novčana sredstva. Stoga je Izvršni odbor donio odluku da se djeci moraju osigurati materijalna sredstva kako bi odjedrili sve planirane regate, kvalifikacijske regate i kampove. Naša će pažnja biti usmjerena ka tome. S duge strane, naš regatni krstaš neće ići na sve regate osim ako u međuvremenu ne nađemo sredstva – govori dalje predsjednik JK Orsan te s ponosom ističe kako će se i ove godine održati škola jedrenja.

—Svake godine bude do 40 djevojčica i dječaka od 7 do 11 godina. Educiramo veliki broj djece, a neki i nastave s jedrenjem ovisno o svojim afinitetima, ali treba reći kako je jedrenje izuzetno težak i zahtjevan šport. Osnova našeg kluba su upravo djeca te nam je cilj educirati što veći broj. Ne moraju oni biti vrsni jedriličari, ali im želimo prenijeti neko osnovno znanje. Oni koji su malo više zainteresirani nastavit će i iduću godinu. Ako se pojavi neki talent, kao što je izuzetno talentiran Alec Cvinar, u njega ulažemo sve. Uvijek se nađe netko tko ‘strši’ i u kojega klub najviše ulaže – priča nam Mikulandra.

PREDSJEDNIK JK ORSAN MARINKO MIKULANDRA Zbog financijske krize morali smo otpustiti trenera, planovi čekaju bolja vremena

Zbog financija ostali bez jednog trenera
Dotaknuo se i otkazivanja suradnje treneru.

—Zbog teške financijske situacije bili smo nažalost prisiljeni otkazati suradnju jednom treneru. To smo morali učiniti jer ga nismo mogli isfinancirati. Klasa laser će vjerojatno patiti do boljih vremena kad budemo mogli angažirati trenera koji bi ih vodio. Ostali smo na dva trenera i oni će morati pokriti dio posla – objašnjava predsjednik Orsana. Napominje kako je inače u jedrenju vidljivo pomanjkanje trenera, a tome u prilog ide i činjenica kako se na dva puta objavljeni javni poziv kluba o financiranju dvojice studenata Kineziološkog fakulteta, smjer jedrenje, nitko nije javio.

— Teško se odlučiti za poziv trenera. Težak je to poziv, tu nema ni radnog vremena, mora se putovati, a i sami znate kako su naša putovanja iz Dubrovnika izuzetno duga i daleka, zbog čega imamo i velike troškove – naglasio je dalje. Tu je naravno i trošak opreme, a kao primjer navodi nam kako novi optimist košta 35 tisuća kuna, dok je laser i skuplji te za njega treba izdvojiti 55 tisuća kuna. Srećom, govori nam, tu im uskaču sponzori, među kojima je i vlasnik Marine Frapa Franjo Pašalić. Upravo se iz Engleske očekuje isporuka lasera kojega je za Cvinara kupio Pašalić, dok će jedna gradska tvrtka kupiti drugi.

—Jedino na takav način u ovoj teškoj situaciji možemo djeci osigurati optimalne uvjete – navodi dalje te ističe kako je klub s izgradnjom hangara te trim kabinetom djeci stvorio uvjete za normalno treniranje. No, tu nije kraj planovima za ulaganje u infrastrukturu. Naime, skoro je gotov idejni projekt za nadogradnju upravne zgrade kluba te bi se s jeseni trebala predati dokumentacija za ishođenje lokacijske dozvole pa neka stoji za bolja vremena. Kako objašnjava Mikulandra, nadogradnjom kata dobila bi se dvorana za sastanke, ali i prostor za izložiti stare fotografije iz povijesti kluba te osvojene pehare. Prioritet je ipak obnova vanjskog lukobrana koji danas propada, a o tome je Mikulandra za DuList govorio i 2018. godine. Zahtjevna je to i velika investicija zbog koje će biti potrebno privremeno premjestiti i 30-ak brodova. Tu je Orsanu opet uskočio njihov sponzor, Franjo Pašalić koji je dok budu trajali radovi ponudio svoju marinu za besplatan vez brodova.

Čekaju se bolja vremena
No, sve te investicije zasad su na čekanju zbog financijske situacije, a Orsan ima još otplatiti i preostali dio kredita kojim se financirao hangar.

—Čekamo bolja vremena, ali prioritet nam je vanjski lukobran, jer je prolokalo ispod more. Međutim, ne možemo se upustiti u radove, a ne završiti ih. Ipak tu treba dignuti 30-ak brodova – smatra Marinko Mikulandra. Za obnovu vanjskog lukobrana spreman je i projekt i troškovnik po kojemu je ova investicija vrijedna oko 850 tisuća kuna s PDV-om. Klubu je to prioritet. Osim toga, zatraženo je i produljenje koncesije, iako postojeća vrijedi još pet godina. Na naše pitanje je li se pandemija odrazila na rezultate kluba, Mikulandra naglašava kako su mladi dosta napredovali.

—Trener Marijan Pamuklić trudi se i radi s njima od jutra do mraka. Vidi se veliki napredak. I plasman i napredovanje Aleca Cvinara daje poticaj drugima. To je velika stvar. Marijan je s tom djecom napravio čudo. On im je i otac, trener, vođa puta, sve. Djeca su dosta zadovoljna, a mi im pokušavamo stvoriti još bolje uvjete – govori predsjednik Orsana.

Novi mandat?
Mikulandri mandat na čelu kluba, kojega u kontinuitetu vodi od 1998. istječe za godinu dana. Ide li po još jedan, pitali smo. —Razmišljam da ne bih, ali vidjet ću s Upravom pa što oni odluče. Zdrav sam i mobilan, a meni je ovaj klub sve. Ovaj kutak kojega smo uredili meni je kao dnevni boravak. Prespavam kući, a ovdje sam cijeli dan. Najstariji sam i predsjednik s najdužim stažom, ali sigurno me ne bi držali da nismo nešto napravili. Ponosni smo na ovo što smo napravili, a sve to ostavljamo građanima Dubrovnika. Danas svi govore kako nam je ovdje lijepo, ali malo tko zna koliko smo truda utrošili za sve ovo napraviti, koliko noći nisam spavao… – prisjeća se. Za kraj dotaknuli smo se i planova za 41. Južnodalmatinsku regatu. Ona je, naravno, u planu, jer, govori Mikulandra, sve su regate ove godine u kalendaru. Otkazana je tek jedna uskršnja regata za krstaše na Hvaru.

—Južnodalmatinsku regatu ćemo sigurno održati. I lani smo je organizirali u još gorim uvjetima – poručio je te se za kraj osvrnuo na aktualnu gradsku vlast, koja im je financijski pomogla kod gradnje hangara.

—Ovo je prva gradska vlast koja itekako skrbi o športu i koja je športu posvetila dužnu pažnju – zaključuje Mikulandra.

Objavljeno u tiskanom izdanju 23. lipnja 2021.

Pročitajte još

[FOTO] Startao Elafiti slalom, spektakl prati i Ivica Kostelić

Dulist.hr

Košarkaši Dubrovnika Pjević i Pavlović pozvani u mlađu reprezentaciju

Dulist

POLUFINALE SUPERSPORT HMNL-A Square protiv Olmissuma

Dulist