Aktualno

PREDSJEDNICA U DUBROVNIKU ‘Ne treba mi blindirano vozilo, najviše se vozim kombijem’

PREDSJEDNICA U DUBROVNIKU 'Ne treba mi blindirano vozilo, najviše se vozim kombijem'

Jedan od najvećih problema Dubrovačko-neretvanske županije je prometna nepovezanost i izoliranost u zračnom, kopnenom i pomorskom prometu – izjavila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u srijedu nakon sastanaka u svom privremenom uredu s lokalnim čelnicima, dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, rektorom dubrovačkog Sveučilišta Nikšom Burumom te predstavnicima udruga hrvatskih branitelja.

-Neophodno je izgraditi Pelješki most, koji neće imati svrhu samo prometnog povezivanja, već i revitalizacije cijelog područja poluotoka Pelješca i okolnih otoka. Nužna je također brza cesta od Dubrovnika do zračne luke, kao i trasa nove autoceste, ili za početak poluautoceste, kako bi se Dubrovnik izvukao iz prometne izolacije – rekla je Grabar Kitarović.

-Teme razgovora bile su i otočka pitanja poput brodskih linija, vodoopskrbe otoka te državne imovine. Županija i grad u cilju razvoja ovog kraja planiraju lijepe projekte tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme turističke sezone, s naglaskom na poljoprivredi, vinarstvu i vinogradarstvu te ribarstvu. Razgovarali smo o potpori razvoju Luke Ploče te koridoru Vc, kojim će se luka povezati s unutrašnjosti, kao i o povećanju učinkovitosti državne administracije i sudstva te poticaju rada naših poduzetnika – rekla je Grabar Kitarović.

Komentirala je i izdavanje europskog uhidbenog naloga za Ivicu Todorića.

-Pravosuđe treba raditi svoj posao, a na savjesti je gospodina Todorića da odluči kako će dalje postupati – istaknula je predsjednica, dodavši kako je u slučaju rada saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor najvažnija transparentnost.

-Građani ne bi smjeli steći dojam da se nešto skriva. Kako su pokrenuti sudski postupci, jasno mi je da zakon donekle ograničava rad povjerenstva. Najbitnija je transparentnost. U konačnici, taj se zakon može i izmijeniti. Držim da je ključno postupanje pravosuđa, koje odlučuje o nečijoj krivnji u odnosu na zakon. Bilo bi dobro nastaviti istraživati i druge radnje, koje neće biti predmet pravosudnih organa, odnosno optužnica koje su podignute. To je svima u interesu te se nadam da će u tom tonu nastaviti i rasprava među strankama u Saboru – rekla je Grabar Kitarović.

Naglasila je kako njezin Ured nije tražio kupovinu blindiranih auta koje je naručio MUP.

-Zadovoljna sam postojećima. Najviše se vozim kombijem, jer je najpraktičniji i ima najviše prostora te mi omogućuje sjesti sa suradnicima. Vjerujem da MUP ima razloga zašto je naručio vozila, jer Hrvatsku posjećuju strani državnici te su česti zahtjevi za blindiranim vozilima. Ne treba isključiti mogućnost situacija u kojima vozila mogu zatrebati – mišljenja je predsjednica, koja se osvrnula i na najavu o mogućoj obnovi slučaja navodnog rođendana koji je za nju organizirao Zdravko Mamić pri Povjerenstvu za sukob interesa.

-Nikakvog sukoba interesa nije bilo. Gospođa Orešković bi se trebala početi baviti problemom sukoba interesa općenito u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene – poručila je predsjednica.

Pročitajte još

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist

NA TRAGU GRADONAČELNIKOVIH OPTUŽBI Milijunski penali Zračnoj luci! Je li bilo i pljačke?