AktualnoUrednički izbor

PREDSJEDNICA DRUŠTVA TURISTIČKIH VODIČA IVANA ZBAČNIK Sve više gostiju djeluju po principu: Dođoh, vidjeh, slikah, odoh

PREDSJEDNICA DRUŠTVA TURISTIČKIH VODIČA IVANA ZBAČNIK Sve više gostiju djeluju po principu: Dođoh, vidjeh, slikah, odoh

Ivana Zbačnik novom je predsjednicom Društva turističkih vodiča postala u lipnju ove godine, zamijenivši tako na tom mjestu Maju Milovčić. Čelna osoba najbrojnijeg takvog društva u Hrvatskoj, svoju je karijeru vodiča započela prije 15 godina u Kompasu. ‘Bila sam prvo agencijski čovjek’, reći će kroz smijeh Zbačnik koja tečno koristi francuski, talijanski i engleski jezik. Tada je, kao apsolventica Filozofskog fakulteta u Zadru, počela raditi kao pratitelj grupama na izletima u Crnu Goru, Mostar ili Korčulu.

— Imala sam veliku sreću da mi je tadašnja direktorica Karmen Sentić pružila priliku i zaposlila me. Bila je to dobra baza za daljnji rad. Jer, naučiš se kako raditi, kako se ponašati i ophoditi prema gostu kad ga dočekivaš. Naučiš se i operativnom dijelu posla, kao što je čitanje naloga i pisanje izvješća s izleta. To je vrlo bitno. I mogu reći da je zahtjevan posao jer si na izletu nekih 12 sati. Vidjela sam da mi posao vodiča leži te da je logičan nastavak, nakon iskustva kojeg sam dobila u agenciji, polagati za lokalnog vodiča – reći će nam Zbačnik. No, onda je odlučila krenuti u drugom smjeru. Položila je ispit za Grad i počela raditi kao samostalni i lokalni vodič od 2011. godine. Prije, kako kaže, nije znala reći ne i ne bi odbijala posao. S vremenom su se stvari promijenile.

— Zidine ne radim više zbog vrućine. Pogotovo otkad sam dobila dijagnozu. Sa zidinama sam malo posvađana, ali samo zbog zdravlja – naglašava kroz smijeh Zbačnik. Naime, već šest godina živi s multiplom sklerozom, sa svojom, kako kaže – pratiteljicom.

— Znam da je tu. Osjetim je s vremena na vrijeme kad su neki teži dani. Trudim se o njoj ne misliti puno. Ne zanemarujem je, ali se previše na nju ne obazirem. Tražim neke svoje načine za živjeti s time – kazala je.

Žele se samo slikati

S prolaskom godina primjećuje kako gosti žele što prije dobiti informaciju te je što prije iskonzumirati.

— Događa se fast konzumacija destinacije. Ima onih koji žele uživati u Dubrovniku, koji žele posjećivati i otkrivati skrivena mjesta, mirise, okuse koje smo mi ovdje čak i s vremenom zaboravili. No, sve više gostiju djeluju po principu: Dođoh, vidjeh, slikah, odoh. Žele se samo slikati i žele to objaviti na Instagramu. Ali, mi živimo takav jedan brži život, zar ne? – ističe Zbačnik koja najviše radi s grupama. Upravo zbog toga je u protekloj, ali i u ovoj sezoni osjetila razliku po pitanju broja grupnih vođenja.

— Nedostaju mi ljudi, ali gužve baš i ne. No, kad znamo da smo Grad koji je koncentriran na turizam, ovo je za nas stvarno dugo ‘nenormalno’ razdoblje – kazala je. Osim razlika po pitanju gostiju tijekom svoga djelovanja u ovom sektoru turizma, priznaje kako postoje razlike između vodiča danas i prije.

— Dosta toga se promijenilo. Ne bih htjela sada ulaziti u nečije obrazovanje. Vjerujem da su se svi spremali za ispite, vrijedno učili jer su ispite i položili te da I da lje uče. Ono što mene smeta od svega toga skupa je oblačenje, kod pojedinih kolegica I kolega. ‘Odijelo ne čini čovjeka’, ali u ovom slučaju ipak čini. Kako će se netko obući, to je na svakome, no potrebno je u cijeli posao unijeti jednu ozbiljnost. Potrebno je biti obučen primjereno jer predstavljaš sebe kao ozbiljnu osobu te predstavljaš svoj Grad. Ogledalo si Grada – naglasila je Zbačnik. Dodaje i kako se događaju promjene po pitanju reklamiranja usluga vodiča.

— Mlađe generacije reklamiraju svoje usluge na drukčiji način, primjerice na Trip Advisoru ili Airbnb-u. Nešto starija generacija ipak funkcionira na ‘stariji’ način – preko agencija. Ponavljam, takav je život, stvari se brže odvijaju. Prije 15 godina bi to sve bilo nezamislivo. Mojim starijim kolega je nevjerojatna ta brzina komunikacije i povezivanja s gostima – istaknut će. U 2020. na tečaj za vodiča u Gradu upisalo se 50 ljudi. Inače bi se, kaže, da nismo u pandemiji, na tečaj upisalo još barem 30 ljudi. No, priznala je i kako ima ‘previše vodiča’.

— No to je opet i normalno jer ima dosta obrazovnih ustanova na kojima se mogu završiti tečaji – rekla je. Ljudi, kako kaže, ‘misle da je biti vodič laki novac i da se zarađuju milijuni’.

— Kažu mi: ‘Ti dođeš, prošetaš s gostima, malo pričaš’. Mi lijepo zarađujemo, ali to nisu milijuni. Onaj tko živi samo od vođenja, mora puno raditi. Da smo u ‘starom normalnom’, naši glavni mjeseci bili bi u predsezoni i podsezoni jer tada dolaze gosti koji žele upoznati destinaciju. Manje posla imamo u vršnim mjesecima – ističe.

‘Mijenja se zakon’

Kao što svi znamo, unutar povijesne jezgre, grupu stranaca mogu voditi jedino službeni i licencirani vodiči koji imaju položen tečaj za Dubrovačko-neretvansku županiju. Jedan od većih problema je što će neki strani vodiči, pokušati iskoristiti priliku i neće platiti licenciranog vodiča.

— Predstavit će svojoj agenciji da su ga platili i napravit će pregled Grada. Država bi trebala staviti u red te vodiče bez pratnje lokalnog vodiča. Zakon o pružanju usluga u turizmu ide u izmjenu i ono oko čega su vodiči u Dubrovniku i vodiči u Hrvatskoj složni jest da oni koji žele doći i voditi, moraju polagati ispite prema uvjetima i normama koje smo i mi imali i trebali proći, a jedan od naših najvažnijih zahtjeva je poznavanje B2 razine hrvatskog jezika prilikom polaganja ispita o zaštićenim lokalitetima, što je praksa u većini zemalja članica EU gdje je naše zanimanje regulirano – zaključila je.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 23. lipnja 2021.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist