Zanimljivosti

PREDIVNI BOŽURI Svibanj je njihov mjesec

PREDIVNI BOŽURI Svibanj je njihov mjesec
dav

Plemeniti božur dugoročna je biljka koja kreće s cvatom u svibnju.

Izvorno latinsko ime ove biljke je paeonija i dolazi iz porodice žabnjaka. Zeljasta je biljka i trajna je. Božur najčešće nije osjetljiv na vanjske uvjete tako da mu ne smetaju svibanjske kiše niti hladne temperature. Lišće je s višestrukim režnjevima, a iznad njih se nalaze veliki cvjetovi božura. Cvjetovi božura veliki su i krupni – promjer vršnog cvijeta može biti od 12 – 17 cm. Boje cvjetova božura mogu biti bijela, ružičasta ili crvena, prenosi net.hr.

Najpovoljnije vrijeme za sadnju božura je kasno ljeto ili rana jesen – kolovoz i rujan. U to vrijeme najpovoljnije je saditi, dijeliti i presađivati božure. Prije sadnje tlo je potrebno duboko prekopati i obilno pognojiti zrelim kompostom.

Dijelove zadebljalog vretenastog korijena koji su poprilično krhki, s najmanje 2-3 dobro razvijena pupoljka posadite plitko, na razmak od najmanje 60 cm. Cilj je da ružičasti pupovi na korijenovu vratu budu pokriveni sa samo nekoliko centimetara zemlje. Nemojte ga preduboko posaditi jer onda nekoliko godina neće procvasti. Cvatnja božura ne traje dugo – od 6 do 8 tjedana.

Ljeti povremeno polijevajte božure kako bi se listovi i cvjetovi normalno razvijali. U kasno ljeto biljke pognojite kompostom, a u jesen stabljike odrežite do zemlje. U proljeće tlo ispod biljaka obogatite usitnjenim lišćem, korom i travom. Cilj je da korijenje uvijek ima dovoljno vlage.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist