Kultura

PREDAVANJE U SUBOTU Gramatika dubrovačkoga govora – rješenja i izazovi

U sklopu programa ”Ljeto u knjižnici”, Dubrovačke knjižnice u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, organiziraju predavanje dr. sc. Marijane Horvat i dr. sc. Ivane Lovrić Jović pod imenom „Gramatika dubrovačkoga govora u kontekstu hrvatskih dopreporodnih gramatika: Rješenja za izazove novih tehnologija“. Predavanje će se održati u subotu, 17. srpnja 2021. u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik (II kat, Ul. Cvijete Zuzorić 4) s početkom u 19:30 sati.

Autorice znanstvenoga predavanja dr. sc. Marijana Horvat i dr. sc. Ivana Lovrić Jović dolaze iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, čiju dubrovačku podružnicu vodi Ivana Lovrić Jović kao jedina znanstvenica koja se dubrovačkim govorom bavi sveobuhvatno i stalno. Tema predavanja bit će gramatika koju je početkom 18. stoljeća napisao dubrovački Talijan Francesco Maria Appendini i projekt u okviru kojega će taj priručnik biti obrađen novim tehnologijama. O projektu Retrodigitalizacija i interpretacija hrvatskih gramatika do ilirizma (RETROGRAM) govorit će njegova voditeljica Marijana Horvat, od koje ćemo doznati kako se u Institutu, pod financijskom potporom Hrvatske zaklade za znanost, stvara program kojim će se hrvatske dopreporodne gramatike obraditi najsuvremenijim alatima i dosezima iz područja digitalne humanistike, odnosno uporabom digitalnih tehnologija u humanističkim znanostima i analizom njihove primjene.

Pročitajte još

VELIKI USPJEH KOLARINA Predstava ‘KARAOKE SHOW’ ide na XV Gumbekove dane!

Dulist

Đana Kahriman i Šimun Končić uz maestra Pavla Zajceva nastupaju u Dvoru

Dulist

‘IZ DUBINE SRCA’ Ukrajinska umjetnica Olena Sokolovska otvara izložbu u Sponzi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija