Zanimljivosti

Predavanje Tuge Tarle o svestranome Korčulaninu iz 16. stoljeća Vinku Paletinu

nkg tuga tarle

Predavanje Tuge Tarle ‘Vinko Paletin, prvi izvjestitelj iz Novoga svijeta’ održat će se u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u srijedu, 6. listopada 2019., u 19 sati.

Predavanje će publiku upoznati s likom i djelom Vinka Paletina iz Korčule, konkvistadora i kartografa, dominikanca, pisca i izumitelja, prevoditelja i diplomata, koji je svojim nesvakidašnjim životnim iskustvom ostavio znatan doprinos humanističkoj Europi 16. stoljeća. Godine 2018., povodom 510. obljetnice Paletinova rođenja, u prijevodu Tuge Tarle, Matica hrvatska objavila je knjigu “Ime, život i avanture anonimnog osvajača Vinka Paletina iz Korčule” Španjolca Isacija Péreza Fernándeza, dominikanca, doktora filozofije i teologije, erudita, pisca i istraživača,autora brojnih djela iz metafizike i filozofije povijesti te kritičkih izdanja, ogleda i studija o istaknutim dominikancima i španjolskim osvajačkim pohodima na tlu Novoga svijeta u prvim desetljećima nakon otkrića Amerike.

Proučavajući život španjolskoga dominikanca, filozofa, povjesničara i reformatora Bartoloméa de las Casasa (oko 1484 ‒ 1566) na američkome tlu, u Novoj Španjolskoj, autor ove knjige došao je do novih spoznaja o autorstvu čuvene, ali i već pet stoljeća anonimne knjižice „Izvješće o Novoj Španjolskoj“. Prema Pérezovim proučavanjima i kritičkim iščitavanjima izvornih tekstova, spomenuto djelo koje među prvim europskim pisanim svjedočanstvima o Novome svijetu donosi detaljne opise novootkrivenih prostora, njihovih žitelja i običaja ‒ napisao je Vinko Paletin iz Korčule, avanturist, osvajač na Yucatánu, dominikanski fratar u Meksiku, pisac, kartograf, prevoditelj i izumitelj.

Tuga Tarle (Zagreb, 1947), diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu predaje Uvod u sociologiju hrvatskog iseljeništva. Doktorandica je na interdisciplinarnim humanističkim studijima Sveučilišta u Zadru. Aktivno se bavila plesom i plesnom pedagogijom te kazališnom i plesnom kritikom i esejistikom. Godine 1989. odlazi u Melbourne gdje se bavi novinarskim i publicističkim radom objavljujući u hrvatskom iseljeničkom tisku. Kao članica uredništva časopisa »Matica«1991. objavljuje osvrte i priloge na iseljeničke teme, surađuje na hrvatskom radiju te pokreće novu političku tribinu u Kulturno informativnom centru „Kamo ideš Hrvatska?“ (1992-1995).U vrijeme agresije na Hrvatsku inicirala je i vodila Zakladu za skrb o djeci žrtvama rata – DORA. Pokrenula je i prvi savez lokalnih humanitarnih organizacija pod nazivom „Hrvatska humanitarna mreža“.

Do 2013. djeluje kao profesionalna diplomatkinja i promotor hrvatske kulture u svijetu (Čile, Španjolska, Australija, Slovačka).Osnovala je Hrvatsko-španjolsko društvo prijateljstva u Madridu (2001), Diplomatski klub zamjenika veleposlanika u Bratislavi (2011) te Udrugu OS, društvo za promidžbu hrvatskog kulturnog identiteta (2013). Između brojnih radova objavila je knjigu eseja „Hrvatska – Australija/Novi Zeland, kulturne i povijesne veze“ (2000), knjigu “Plesne kritike“ (2009), zbirku pripovijedaka „Ariadnina nit“ (2011), roman „Moja australska priča: o jednoj iseljeničkoj avanturi“ (2016) te knjigu „Hrvatski iseljenički duhopis– ogledi, kritike, pisma i prijedlozi“ (2013). Održala je više stotina predavanja te sudjelovala na međunarodnim kongresima i skupovima u zemlji i inozemstvu.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist