Kultura

PREDAVANJE DOMAGOJA KRISTOVIĆA O lokalitetu ‘Crkva sv. Ivana u Ljutoj’

PREDAVANJE DOMAGOJA KRISTOVIĆA O lokalitetu 'Crkva sv. Ivana u Ljutoj'

Lokalitet ‘Crkva sv. Ivana u Ljutoj’ smješten na omanjoj glavici između Gornje i Donje Ljute predstavlja istaknut spomenik konavoskog, ali i šireg dubrovačkog područja.

Na lokalitetu su tijekom 2017. i 2018. godine vršena arheološka istraživanja koja su potvrdila ranija saznanja, ali su dovela do niza novih spoznaja. Spomenutim arheološkim istraživanjima obuhvaćen je prostor unutrašnjosti crkve i njezine neposredne okoline.

Kontinuitet lokaliteta seže još u antičko razdoblje. Antička i kasnoantička faza posvjedočene su arheološkim nalazima i definiranim ostacima arhitekture koji su potvrdili ranije teorije istraživača koji su smatrali da se na tom mjestu nalazila villa rustica – antički stambeno-gospodarski kompleks. U ranosrednjovjekovnom razdoblju na ostatcima ranije arhitekture izgrađeno je crkva. Nad ostacima ranosrednjovjekovne crkve podignuta je crkva koja je vidljiva danas. Njeni zidovi svjedoče nizu pregradnji koji su se dogodili kroz stoljeća.

Crkvi je također prizidan i trijem za čiju je gradnju iskorišten niz ranijih kamenih ulomaka – spolija. Uz crkvu se nalazi i srednjovjekovno groblje s nadgrobnim pločama, dio kojih je do danas ostao sačuvan.

Više o arheološkim istraživanjima i samom lokalitetu otkrit će nam profesor povijesti i dipl. arheolog Domagoj Kristović, u petak 23. studenog 2018. godine u 18 sati, u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala (Samostan sv. Vlaha, Pridvorje).

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist