Aktualno

PRED VRATIMA JE PROMJENA VREMENA Za vikend pripremite ombrele

PRED VRATIMA JE PROMJENA VREMENA Za vikend pripremite ombrele

Nakon dugotrajnog iznadprosječno toplog i sunčanog razdoblja, u drugu polovinu rujna ulazimo s promjenom vremena. U još razmjerno topao četvrtak najavit će je jačanje južine i tek mjestimični pljuskovi. Od petka kiša češća, povremeno i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i izraženijih, a početkom idućeg tjedna prolazno stabilnije. Temperatura zraka bit će sve niža, osobito dnevna – sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza je u nastavku:
Četvrtak će na istoku Hrvatske proteći uz promjenjivu naoblaku. Tek je rijetko popodne moguć i poneki pljusak s grmljavinom, čak i jače izražen. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a dnevna temperatura oko ljetnih 30 °C.

Malo niža u središnjoj Hrvatskoj, gdje je vjerojatnost za pljuskove veća, a osobito na sjeveru te uz granicu sa Slovenijom oni mogu biti izraženi. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima.

Najnestabilnije će biti na zapadu zemlje, osobito u Istri i Gorskom kotaru, gdje će već prijepodne biti više oblaka te mjestimične kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji će u drugom dijelu dana lokalno biti i obilni. Puhat će umjeren, u gorju na udare jak jugozapadni vjetar, uz obalu sjevernog Jadrana i južni, a prema otvorenome moru i jugo.

U Dalmaciji djelomice sunčano i još uglavnom bez oborina. Poneki pljusak najvjerojatniji je popodne u unutrašnjosti, a potkraj dana na sjeveru. Puhat će slabo do umjereno jugo, a popodne pojačati južni i jugozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito, a dnevna temperatura zraka od 28 do 31 °C.

Djelomice sunčano i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje još u četvrtak kiše najvjerojatnije neće biti. Nakon razmjerno mirnog jutra zapuhat će južni vjetar i jugo. Dnevna temperatura zraka od 28 do 30 °C.
U petak i za vikend na kopnu promjenjivo i nestabilno, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Lokalno može pasti obilna kiša, osobito u gorju i središnjoj Hrvatskoj. Dnevna temperatura zraka bit će osjetno niža nego u srijedu i četvrtak – primjerenija kraju rujna.

I na Jadranu će vikend kvariti nestabilno vrijeme, praćeno prolazno pojačanim vjetrom te čestim i lokalno izraženim pljuskovima s grmljavinom, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. No, još u petak u Dalmaciji bi oborina mogla biti rijetka. Dnevna temperatura niža, osobito na sjevernom Jadranu.

Izvor: HRT

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist