Kultura

PRAZNIK FRANKOFONIJE Izložba velikog Iva Pervana i okrugli stol o baštini i lokalnom razvoju

HAZU DUBROVNIK

U povodu Praznika Frankofonije u Hrvatskoj Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split pozivaju svu zainteresiranu javnost na sudjelovanje u radu 4. okruglog stola iz ciklusa ‘Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo’. Okrugli stol održat će se 31. ožujka od 12 do 14 sati u ZAvodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Ljetnikovac Sorkočević.

Također u povodu Praznika Frankofonije i organiziranja ovog okruglog stola Prokultura – Opservatorij kulturnih politika Split poziva sve zainteresirane na otvorenje izložbe fotografije neponovljivog Iva Pervana.
Izložba ‘Pariz – grad svjetlosti’ otvara se dan prije okruglog stola, u četvrtak 30. ožujka s početkom u 20 sati, na istoj lokaciji. Otvorit će ju pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

– Organizacijom ovog ciklusa okruglih stolova želja nam je omogućiti susret stručnjaka iz različitih područja kulturnog života s ciljem razmjene teorijskih i praktičnih znanja te funkcioniranja kulturnih politika. Upoznavanjem pojedinačnih iskustva kroz izlaganja predstavnika različitih kulturnih organizacija i nositelja kulturnih politika, najprije na lokalnoj razini potom onih u različitim regijama i gradovima Hrvatske, nastoji se potaknuti njihovo učinkovitije komuniciranje i uzajamna suradnja. Posebno mjesto pritom ima i doticaj s predstavnicima drugih javnih politika, osobito obrazovanja i turizma kroz zajednička područja kulturno-umjetničkog obrazovanja, kao i kulturnog turizma. Cilj je isticanje važnosti uloge kulture u kontekstu lokalnog razvoja uz sagledavanje hvalevrijednoga francuskog iskustva. Prethodni susreti na istu temu održani su prije korona krize u HAZU Zagreb, Split i Zadar. Francuska inačica kulturnih politika razvija se u suradnji različitih partnera pod vodstvom Ministarstva kulture i komunikacija već više od šezdeset godina uspješnog postojanja i organiziranog rada. Naglasak je na očuvanju jezika i baštine, razvoju umjetnosti te afirmaciji francuske kulture unutar nacionalnih i EU granica, kao i na globalnoj razini. Ostvarene i primjenjivane u dogovoru brojnih stručnih i znanstvenih institucija predstavljaju iskustvo koje Hrvatskoj može biti od iznimne važnosti – naglasila je Nansi Ivanišević, predsjednica udruge Prokultura – Opservatorij kulturnih politika.

Suorganizator događanja je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist