Aktualno

PRAVNE ZAVRZLAME Josipović će osporavati pobjedu Grabar Kitarović?

PRAVNE ZAVRZLAME Josipović će osporavati pobjedu Grabar Kitarović?

Izborni stožer Iva Josipovića razmatra hoće li se Državnom izbornom povjerenstvu i Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za preispitivanje pobjede Kolinde Grabar Kitarović.

Naime, članica Josipovićevog izbornog stožera zadužena za pravna pitanja Sandra Petrović Jakovina smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i kako se o svemu treba izjasniti Ustavni sud.

Kako donosi Tportal, Petrović Jakovina smatra kako bi se takav zahtjev trebao podnijeti zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH. Odluka ipak još nije donesena, a zahtjev nakon što se rezultati izbora progalse službenima može podnijeti i bilo koja stranka koja je podruprla Josipovićevu kandidaturu.

Sandra Petrović Jakovina smatra da je prvi razlog zbog koje bi njena pobjeda mogla biti upitna taj što članak 17/4 Zakona o izboru predsjednika Republike nije u skladu s čl. 95 Ustava RH. Spomenuti članak Ustava naime kaže kako je za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača koji su glasali.

– Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta. Zakon bi trebao razrađivati ovu ustavnu normu, ali u njemu piše da je za pobjedu potreban najveći broj birača koji su glasali – izjavila je Petrović Jakovina.

A tu su i nevažeći listići, koje DIP u izračunu u drugom krugu nije ubrojio u rezultat. Naime, prema mišljenju profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Vedrana Đulabića, DIP je krivo izračunao postotak jer nije uzeo u obzir 60 tisuća nevažećih glasova pa je ispalo da je Grabar Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, no po Đulabiću ta bi brojka trebala biti 49,37 posto glasova. Ipak, na temelju toga ne može se osporavati pobjeda.

Sandra Petrović Jakovina također smatra da bi se nevažeći listići trebali ubrojiti jer se ubrajaju od referenduma 1990., a Ustavni sud trebao bi dati odgovor i na pitanje primjenjuje li se ustavna norma iz čl. 95 Ustava RH na čl. 17/4 Zakona o izboru predsjednika.

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist